Το πρόβλημα του ελλείμματος σχολικής στέγης στον Άγιο Νικόλαο ανακύπτει συχνά και μέχρι να δρομολογηθεί η στόχευση για ανέγερση νέων διδακτηρίων για το 2ο Γενικό Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο, οι λύσεις για «προσωρινή» στέγαση σε λυόμενες αίθουσες, φαίνεται πως είναι μονόδρομος… Το πρόβλημα ανέδειξε, με νέα ανακοίνωσή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αγίου Νικολάου, με αφορμή τον τρόπο κατανομής των νεοεισαχθέντων μαθητών στην Α’ Τάξη του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

Σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μιχ. Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι ο νόμος ορίζει ως αρμοδιότητά του να προβαίνει σε κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

«Τα σχολεία έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα. Η επιλογή των μαθητών έγινε με χωροταξικά κριτήρια ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και τις διευθύνσεις τους. Το 2ο και 3ο Γυμνάσια καλύπτουν την ίδια χωροταξική περιοχή, ως συστεγαζόμενα. Ο χωρισμός έγινε, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που γίνεται για συστεγαζόμενα σχολεία, σε όλο το νομό, δηλαδή με μία παιδί στο ένα σχολείο και το επόμενο στο άλλο κ.ο.κ., σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής των μαθητών στην κατάσταση που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι κριτήριο της Υπηρεσίας δεν είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια στην «παρέα» που είχαν σχηματίσει οι απόφοιτοι, κατά τη φοίτησή τους στα δημοτικά σχολεία… «Εμείς δε σχεδιάζομε πως θα κάνουν παρέα τα παιδιά. Σχεδιάζομε πόσα χωράνε και πώς θα γίνει η καλύτερη κατανομή. Εξ άλλου οι μαθητές και των δύο Γυμνασίων αυλίζονται στα διαλείμματα στον ίδιο αύλειο χώρο. «Παρέες» δεν γίνονται μέσα στην τάξη, γιατί εκεί πρέπει να κάνουν μάθημα. Το σχετικό επιχείρημα της Ένωσης Γονέων είναι εξωφρενικό! Τις παρέες τους τα παιδιά θα τις κάνουν στα διαλείμματα και εκεί μπορούν να συναντούνται, γιατί θα είναι στην ίδια αυλή»!

Έσχατο μέτρο να σταλούν παιδιά εκτός Αγίου Νικολάου

Στο ερώτημα αν η απόφαση σχετίζεται και με την έλλειψη αιθουσών στα δυο Γυμνάσια, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ο Δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα τοποθετήσει άλλη μια αίθουσα στο 3ο Γυμνάσιο. Έχει βρεθεί ο χώρος και προχωρεί. Για τη φετινή χρονιά μία επιπλέον αίθουσα θα καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, που προέκυψαν με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού. Αλλά αυτή δεν φτάνει και για την επόμενη σχολική χρονιά! Δηλαδή, εάν την επόμενη χρονιά δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αίθουσες, θα αναγκαστώ να στείλω μαθητές από τον Άγιο Νικόλαο, να φοιτήσουν στη Νεάπολη ή στην Κριτσά ή και…στα Μάλια!!! Αυτό υπόκειται στη δικαιοδοσία μου. Και προκειμένου να μην υποχρεωθώ να κάνω κάτι τέτοιο, είπαμε φέτος να μπει η επιπλέον αίθουσα και να μοιραστούν τα παιδιά στο 2ο και 3ο Γυμνάσια. Αν οι γονείς δεν συμφωνούν, τότε υπάρχει και η άλλη επιλογή, που προανέφερα», είπε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι την επόμενη χρονιά οι απόφοιτοι από τα Δημοτικά Σχολεία για τους οποίους θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον χώρος θα είναι +32!

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν πάμε καλά μου φαίνεται με τα έσχατα μέσα… Γιατί δε στέλνει ολόκληρο το 3ο Γυμνάσιο π.χ. στη Νεάπολη ή τα Μάλια ή καλύτερα στο Καβούσι μετά μουσικής ή τέλος πάντων στη Νταού Πεντέλης για να λύσει το πρόβλημα; Και έτσι να αποτελέσει ένα προηγούμενο και για το 2ο Λύκειο μετά από λίγο.
    Ίσως θα ήταν καλύτερα να τα στείλει στους χώρους εκείνων που αποφάσισαν την ίδρυση νέων σχολείων, προ αμνημονεύτων χρόνων, υποτίθεται, όταν κατέθεταν και χρονοδιάγραμμα δημιουργίας στέγη. Αυτά ξεχάστηκαν; Ξέχασαν ότι όλα αυτά ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια τα δυο νέα και προσωρινά συστεγαζόμενα σχολεία;

Comments are closed.