Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Τοποθέτηση για τη σχολική στέγη στον Αγ. Νικόλαο της Ένωσης Γονέων μαθητών...

Τοποθέτηση για τη σχολική στέγη στον Αγ. Νικόλαο της Ένωσης Γονέων μαθητών δήμου Αγ. Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Τοποθέτηση για τη σχολική στέγη στον Αγ. Νικόλαο της Ένωσης Γονέων μαθητών δήμου Αγ. Νικολάου

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Ένωσης για την σημερινή συζήτηση και την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την σχολική στέγη στον δήμο μας, αφού όσο είναι επίκαιρο τόσο αυξάνεται η ελπίδα μας ότι θα γίνουν και οι αντίστοιχες ενέργειες για την επίλυσή του.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας, υγρασίες, κακοτεχνίες, ελλιπές ηλεκτρολογικό δίκτυο και άλλα τεχνικής φύσεως θέματα έχουν να αντιμετωπισθούν χρόνια τώρα ώστε να κρίνεται επιτακτική μία σοβαρή παρέμβαση από την δημοτική αρχή, την οποία περιμένουμε να υλοποιηθεί άμεσα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Οι Σύλλογοι γονέων & Κηδεμόνων μέχρι και σήμερα ήταν εκεί να βοηθήσουν με εθελοντική εργασία, είμαστε ελαιοχρωματιστές, προσωπικό καθαριότητας, ηλεκτρολόγοι, κηπουροί,  μηχανικοί και χρηματοδότες κάθε εργασίας που χρήζει άμεσης επίλυσης. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων απευθύνονται πρώτα σε εμάς για να πληρώσουμε τεχνικό να φτιάξει την πόρτα της τουαλέτας που έχει σπάσει παρά στην τεχνική υπηρεσία γιατί γνωρίζουν ότι ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να τους  να λύσει άμεσα το πρόβλημα τους.

Βέβαια, λεφτά υπάρχουν «ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ»όπως φροντίζουν να μας ενημερώνουν συνεχώς οι αρμόδιες Δημοτικές Σχολικές Επιτροπές, αφού όμως πρώτα τηρηθούν ορισμένες διαδικασίες οι οποίες είναι περιοριστικές σε χρόνο και σε αποτελεσματικότητα.

Μπαλώματα λοιπόν, προβλήματα στην συντήρηση που τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, επιλογές που δεν είναι οι ενδεδειγμένες και ακατάλληλα κτήρια. Δυστυχώς πολλά τα παραδείγματα, Νηπιαγωγείο Ελούντας, 6ο & 7οΝηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Καλού Χωριού, κ.λ.π.

Υπάρχουν όμως και σχολεία που δεν έχουν κτήρια, εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας παρέμβασης, διαχρονικό παράδειγμα το 5ο δημοτικό Αγίου Νικολάου. Το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο, το ίδιο συμβαίνει και με το Δημοτικό σχολείο Σισίου το οποίο στεγάζεται και αυτό σε λυόμενα αλλά και το Γυμνάσιο Κριτσάς που δεν έχει δικό του χώρο και «φιλοξενείται» στον προαύλιο χώρο του δημοτικού.

Γενικά έχουμε έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας στα σχολεία του δήμου μας. Όπως, το 2ο Γυμνάσιο φιλοξενείπάνω από 8 χρόνια το 3ο Γυμνάσιο αλλά και το  1ο Γενικό Λύκειο που φιλοξενεί το 2ο Γενικό Λύκειο εφόσον δεν υλοποιήθηκε ποτέ το σχολικό συγκρότημα που θα τα στέγαζε στη θέση Μεσορράχη. Το ίδιο συμβαίνει και με το κτήριο του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου που φιλοξενεί το δημόσιο ΙΕΚ, το ίδιο θα συμβεί με το ΕΠΑΛ Νεάπολης που θα φιλοξενήσει, άγνωστο για πόσο καιρό (2 χρόνια) μας έχουν πει το Γενικό Λύκειο Νεάπολης και το Γυμνάσιο Νεάπολης, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε ένα κτήριο που έχει δυνατότητες να στεγάσει 3 σχολεία αλλά δυστυχώς έχει αφεθεί στην μοίρα του, στην φθορά και στην παρακμή.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι έχουμε να δούμε νέα σχολική στέγη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον δήμο μας 30 χρόνια τώρα, ίσως γι’ αυτό και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μας ενημέρωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα παιδιά μας μπορεί να χρειασθεί να φοιτήσουν στον όμορο δήμο Μαλίων. Μόνο, θερμή παράκληση, να μας ενημερώσετε εγκαίρως για αυτήν την απόφασή σας ώστε να κάνουμε κι εμείς τον απαραίτητο οικογενειακό προγραμματισμό.

Μας ζητήθηκαν προτάσεις για την σημερινή συνάντηση, προτάσεις που έχουμε δώσει και στο παρελθόν αλλά δεν εισακούσθηκαν.

1) Αντί να ακούμε συνεχώς την φράση «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ» να δημιουργήσουμε επιλογές κάνοντας ένα στοχευμένο και ρεαλιστικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είχαμε προτείνει την εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού για το κτηριακό απόθεμα της σχολικής στέγης στον δήμο μας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Δημοτικό Συμβούλιο το 2018 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
2) Επικαιροποίηση του φακέλου Μεσορράχη ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος 2ου Γενικού Λυκείου & 3ου Γυμνάσιου Αγίου Νικολάου
3) Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του ΕΠΑΛΝεαπόλεως και γενικότερα αξιοποίηση του σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
4) Άμεση εξεύρεση οικοπέδου και μελέτη κατασκευής κτηρίου για το 5ο Δημοτικό Σχολείο
5) Εύρεση καταλληλότερου κτηρίου για το 6ο & 7οΝηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου
6) Ανέγερση κτηρίου για το Δημοτικό σχολείο Σισίου
7) Μελέτη για κατασκευή κτηρίου για το Νηπιαγωγείο& το Δημοτικό Καλού Χωριού
8) Αξιοποίηση παρακείμενου οικοπέδου για το Νηπιαγωγείο Ελούντας
9) Αγορά παρακείμενου κτηρίου για το Γυμνάσιο Κριτσάς
10) Και για να γίνουν όλα αυτά και για να υπάρξουν μελέτες ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από αντίστοιχα προγράμματα χρειαζόμαστε έναειδικό τμήμα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου μόνο για τη σχολική στέγη για την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης
11) Επίσης για την ομαλή λειτουργία των σχολείωνκαι για την ασφάλεια των παιδιών μας πρέπει να συσταθεί άμεσα ένα τεχνικό συνεργείο του Δήμουγια την έγκαιρη και υπεύθυνη αποκατάστασηζημιών και εργασιών συντήρησης σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για να στελεχώσει την τεχνική υπηρεσία, όπως δεν έχει και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας  για τα σχολεία και καταλήξαμε στην λύση των ιδιωτών για να καλύψουμε τις ανάγκες λόγω covid 19. Δεν γίνεται όμως να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά κάθε φορά και να λέμε δεν μπορώ, δεν έχουμε πια τα περιθώρια ως κοινωνία να συμβιβαζόμαστε πάντα με το «μη χείρον βέλτιστο», γι’ αυτό είμαστε εδώ για να προβλέψουμε, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε, αλλιώς ας συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η Ένωση ως θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης των γονέων & κηδεμόνων των μαθητών του δήμου μας είναι εδώ για να συνεργαστεί και να στηρίξει  τις δράσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων φορέων, Περιφέρειας, Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της εκπαιδευτικήςδιαδρομής των παιδιών μας, του πραγματικού πλούτου για το μέλλον κάθε τόπου και κάθε κοινωνίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης

Κατερίνα Σπυροπούλου

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η μέριμνα για τα παιδιά στην πόλη του Αγίου Νικολάου είναι εντελώς ανύπαρκτη:
  παιδικές χαρές ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ …
  αθλητικούς χώρους ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…
  ΚΔΑΠ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…
  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…
  δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ …
  ΟΡΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ …
  ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ και ΑΙΔΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…
  και το Χειρότερο : ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ !!!

Comments are closed.

Πρόσφατα άρθρα