Tην περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των μηχανικών του Δήμου Αγίου Νικολάου, στον τρόπο χρήσης, διαχείρισης και αξιοποίησης του συστήματος  GIS. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ για πολύτιμο ψηφιοποιημένο υλικό βάσης, που ο Δήμος με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του στοχεύει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τους λεγόμενους «ορθοφωτοχάρτες»  των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και Βραχασίου, που προμηθεύτηκε ο Δήμος και θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο, για τον μελλοντικό προγραμματισμό μελετών και έργων και το σχεδιασμό κάθε μικρής ή μεγάλης παρέμβασης, τεχνικής φύσεως, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Σχετική με το θέμα αυτό ήταν και η ενημέρωση που έκανε προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, σημειώνοντας ότι το σύστημα αυτό πρόκειται να εξυπηρετήσει πολύ κόσμο αφού ο Δήμος σκοπεύει να αναρτήσει τους χάρτες αυτούς και στην ιστοσελίδα του και θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και επαγγελματίες, π.χ. για τα αποσπάσματα του Σχεδίου Πόλεως, την ακριβή χαρτογράφηση όλων των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, όρια και μεγέθη κοινοχρήστων, οικοδομικών τετραγώνων, αγρών κλπ.

Το σύστημα θα ανοίξει κατ’ αρχήν πιλοτικά, προκειμένου στη δοκιμαστική αυτή φάση να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα και να λυθούν σε συνεργασία με τον προμηθευτή. Το σύστημα θα εξελίσσεται με διαρκή ενημέρωση και τροφοδότηση στοιχείων, πληροφοριών, δικτύων και μεταβολών που γίνονται στον αστικό ιστό κλπ.

Ετσι, ο Δήμος αποκτά ένα εργαλείο, ώστε οι μελέτες που γίνονται στην οδοποιϊα, στην ύδρευση – άρδευση κλπ., να έχουν τοπογραφικά έτοιμα με ακρίβεια 90% ώστε να γλιτώνει κόστος τοπογραφικών εργασιών. Η Τ.Υ. στο εξής θα έχει την ευχέρεια να ανεβάζει στο σύστημα τις μελέτες που εκπονεί ώστε να είναι προσβάσιμες στον κάθε πολίτη.

Στο σύστημα αυτό θα «κουμπώνουν» επίσης οι πολεοδομικές άδεις που εκδίδει η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, τα αρδευτικά δίκτυα του Δήμου και του ΤΟΕΒ Μεραμβέλου κλπ. Το ίδιο σύστημα είναι σε εφαρμογή ήδη κάποια χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου και έχει βοηθήσει σημαντικά μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και πολίτες. Αν το σύστημα ήταν ήδη ανεβασμένο στο διαδίκτυο, οι δημότες του Αγίου Νικολάου θα μπορούσαν από κει να πάρουν τα στοιχεία, με μεγαλύτερη αξιοπιστία, για να υποβάλουν στην πρώτη φάση του Εθνικού Κτηματολογίου, είπε ο κ. Ζερβός, τονίζοντας ότι με την υποδομή και εκπαίδευση του στελεχικού δυναμικού του, ο Δήμος κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διοίκησης και παροχής υψηλής ποιότητας  εξειδικευμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζομε ότι η προμήθεια της συγκεκριμένης εργασίας για τη δημιουργία του ψηφιακού συστήματος και των ορθοφωτοχαρτών κόστισε στο Δήμο Αγίου Νικολάου 65.348,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και προέβλεπε ως εργασίες: αεροφωτογράφηση και παραγωγή ορθοεικόνων υψηλής ανάλυσης 5cm των σημαντικών περιοχών ενδιαφέροντος (οικισμοί, επεκτάσεις, σχέδια πόλης, δομημένο περιβάλλον παραλιακή ζώνη της κάθε δημοτικής ενότητας του δήμου Αγίου Νικολάου, -αεροφωτογράφηση καθώς και παραγωγή ορθοεικόνων ανάλυσης 5 cm όλων των υπόλοιπων περιοχών της κάθε δημοτικής ενότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.