Θέματα επιχειρηματικότητας αλλά και προβλήματα που λειτουργούν αθέμιτα ανταγωνιστικά στις νόμιμες επιχειρήσεις του Νομού Λασιθίου, όπως το παραεμπόριο, τα «κινέζικα» καταστήματα, οι μηχανισμοί ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών κ.α., συζητήθηκαν ευρέως σε συνάντηση με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Αντώνη Παπαδεράκη αρμόδιο για θέματα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας. Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ήταν πρόταση της θεματικής Αντιπεριφερειάρχου για θέματα Οικονομίας Μαρίας Χανιωτάκη- Μυλωνάκη και έγινε με τη συμφωνία και συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου Θ. Χαριτάκης (ο οποίος εκπροσώπησε ως πρόεδρος και το Επιμελητήριο Λασιθίου), Σητείας Ν. Μακρυνάκης, Οροπεδίου Λασιθίου Δ. Τζιράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαγγέλης Μπυνιχάκης, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Αγίου Νικολάου Εμμ. Πάγκαλος, Σητείας Μαρία Νικητάκη, Οροπεδίου Λασιθίου Νικ. Τσαμάνδουρας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λασιθίου Εμμ. Κριθαράκης,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου Κων. Ζαχαριάς, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγίου Νικολάου Ιωαν. Παπαλεωνίδας, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και αρκετοί επιχειρηματίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης τόνισε ότι τα θέματα της λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου της αγοράς βρίσκονται στο επίκεντρο, πρέπει να τηρούνται κανόνες και όπως είπε, η Αντιπεριφέρεια θέλει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να σταματήσουν διάφορα φαινόμενα παραβιάσεων της νομοθεσίας και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων (κινέζικα, τουρκικά, αιγυπτιακά κλπ.). Επεσήμανε ότι οι ισχύοντες κανόνες με βάση τους οποίους πρέπει να λειτουργεί η αγορά, με διάφορους τρόπους και μεθόδους καταστρατηγούνται. Εξ άλλου, όπως ανέφερε, η εν μέρει αδυναμία, λόγω υποστελέχωσης, του ελεγκτικού μηχανισμού αφήνει περιθώρια φαινομένων που πρέπει να παταχτούν».

Προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας, με τις κατά καιρούς συναντήσεις ενημέρωσης που κάνει, είναι να πληροφορεί αρχικά και να ενεργεί συμβουλευτικά και σε δεύτερη φάση, να εφαρμόζει κανόνες που επιβάλλονται από το κράτος, που στη συγκυρία αυτή επικεντρώνονται στα μέτρα αποτροπής διάχυσης του κορονοϊού. Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, πρωτεύον είναι να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι, με δράσεις και παρεμβάσεις βήμα – βήμα, υλοποιώντας μέτρα και πρωτοβουλίες ανά πόλη, μαζί με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες, είπε ο κ. Γουλιδάκης, προαναγγέλλοντας και άλλες αντίστοιχες συναντήσεις και σε άλλες περιοχές του νομού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Χανιωτάκη εξήγησε ότι σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η διατύπωση από πλευράς επιχειρηματιών και επαγγελματιών, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τις συνέπειες του κορονοϊού αλλά και στρεβλώσεις  και αδυναμίες στη διαδικασία οργάνωσης και ελέγχου της αγοράς. Είναι να ξεφύγουμε από τη δυσχερή θέση που πνίγει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία γενικότερα, επηρεάζοντας όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις. Στόχος δεν είναι η απειλή ελέγχων και επιβολή προστίμων. Είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η μεταφορά τους σε ανώτερο ιεραρχικά επίπεδο (Περιφερειάρχη, Κυβέρνηση) ώστε να αναζητηθούν λύσεις, είπε η κ. Χανιωτάκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της από τη συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Παπαδεράκης είπε ότι ανάλογες συναντήσεις έχουν προηγηθεί και στις άλλες πρωτεύουσες των τριών νομών της Κρήτης. Στόχος είναι, όπως τόνισε, το πώς θα διαρθρωθεί καλύτερα το σύστημα εποπτείας της αγοράς, χωρίς η σκέψη μας να πηγαίνει αυτόματα στην επιβολή κυρώσεων. Από την άλλη, επιδίωξη είναι να καταγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα γενικά, ασχέτως με την παράμετρο του Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.