Χωρίς πρόβλημα και σε κλίμα χαράς ξεκίνησε σήμερα η σχολική περίοδος στο Ρέθυμνο, με μαθητές και γονείς να αποδέχονται τις οδηγίες για την προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γαζανός: «Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε, όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, τα βιβλία μοιράστηκαν κανονικά, παράπονα για τις μάσκες από καθηγητές, μαθητές ή γονείς δεν ακούστηκαν, ούτε υπήρξε κάποια καταγγελία στη διεύθυνση για συμπεριφορές που θα δημιουργούσαν προβλήματα».

Σε όλες τις σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου υπήρξε ηρεμία, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν φωνές για αντιδράσεις σχετικά με την καθολική χρήση της μάσκας, από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι οι δήμοι στο Ρέθυμνο έχουν προμηθευτεί σχολικά παγούρια, μάσκες και αντισηπτικά, πολλά εκ των οποίων θα μοιραστούν από αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με την Έφη Χατζάκη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Ανωγείων, η προσέλευση των μαθητών ήταν κανονική και «οι στιγμές ήταν όμορφες, συγκινητικές, βλέποντας το τρόπο που αντάμωσαν τα παιδιά μας, κυρίως όμως ότι, αν και είχαμε κάποια ανησυχία για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα σχετικά με τις μάσκες, είδαμε ότι υπήρξε πλήρης συμμόρφωση από όλους. Τα παιδιά θερμομετρήθηκαν και το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες σε ό,τι αφορά μάθημα, διάλλειμα, αποστάσεις. Πιστεύω ότι η χρονιά θα κυλήσει ομαλά και η νέα πραγματικότητα στη σχολική ζωή δε θα μας προβληματίσει».

«Άνοιξαν τα σχολεία σε μία ιδιαίτερη περίοδο με ιδιαίτερες συνθήκες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όρους προστασίας, με τη χρήση μάσκας και όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ευελπιστούμε να αλλάξει η κατάσταση σύντομα για την υγεία όλων μας» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Στέλιος Ορφανουδάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρθηκε σε κενά διδασκόντων που υπάρχουν στο Ρέθυμνο, τόσο για τις κανονικές τάξεις όσο και για τη λειτουργία στα ολοήμερα, και στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε 25 παιδιά, σημειώνοντας ότι οι δάσκαλοι ζητούν να μειωθεί ο αριθμός ανά τμήμα στους 15 μαθητές ώστε «η διδασκαλία να γίνει σε πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες, κυρίως για τα παιδιά μας».

Ανέφερε ακόμη ότι σε αρκετές σχολικές μονάδες έχουν υπογραφεί συμβάσεις με καθαρίστριες, διάρκειας 3 ωρών ανά ημέρα, την ίδια στιγμή που οι μονάδες λειτουργούν για 8 ώρες και προσέθεσε: «Πρόβλημα που καθημερινά από σήμερα θα το βρίσκουμε μπροστά μας, ο Σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να επιδείξει επινοητικότητα για την εφαρμογή των οδηγιών, μας λέει το υπουργείο και άρα από σήμερα διαπιστώνουμε ότι ο δάσκαλος θα επιφορτισθεί και με θέματα καθαριότητας».