Παρότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη καλοκαιρινές- δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εκδηλώνουν τον προβληματισμό τους επισκεπτόμενοι και τα φαρμακεία θέτοντας ερωτήματα για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Το ζήτημα φέτος λόγω και των συνθηκών της πανδημίας φαίνεται να δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κων. Καλδής ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη, ότι, όπως κάθε χρόνο τα φαρμακεία ανά την Ελλάδα θα προμηθευτούν με τα εμβόλια την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Επίσημα η συνταγογράφηση θα «ανοίξει» ηλεκτρονικά στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Με την παραλαβή των εμβολίων και το άνοιγμα της συνταγογράφησης θα μπορούν να εκτελούνται οι συνταγές των εμβολίων. Καλό είναι μέσα στον Οκτώβρη να γίνει ο εμβολιασμός δεδομένου ότι χρειάζεται και ένα διάστημα περίπου 15 ημερών μετά, για να λειτουργήσει το εμβόλιο, όσον αφορά την πραγματοποίηση της ανοσίας, η οποία διαρκεί περίπου 4 έως 6 μήνες. Οι πιο κατάλληλοι λοιπόν μήνες για να γίνει ο εμβολιασμός είναι ο Οκτώβρης και ο Νοέμβριος ώστε να έχουμε την πρόληψη της γρίπης και να είναι καθαρό το τοπίο».

Γρίπη και κορονοϊός

 «Θα δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί- όσον αφορά την κατάσταση ως προς τον covid. Όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί δεν θα ψαχνόμαστε τόσο πολύ αν είναι γρίπη ή όχι κλπ», προσθέτει.

Στο ερώτημα κατά πόσον οι συνθήκες φέτος -λόγω κορονοϊού- μπορούν να επηρεάσουν την όλη διαδικασία ο κ. Καλδής απαντά: Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά την διαδικασία της εισαγωγής των εμβολίων. Πέρυσι υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Φέτος επειδή υπάρχει επιπρόσθετος λόγος, ο covid -19, έχουν πιεστεί οι εταιρείες, έχουν γίνει ενέργειες σε ανώτερα επίπεδα ώστε να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα.

Όλα τα εμβόλια δεν μπορούν να έρθουν μαζί, θα έρθει οπωσδήποτε μία παρτίδα μεγάλη στις αρχές του Οκτώβρη, έπειτα στα τέλη του μήνα, ακολούθως στις αρχές του Νοέμβρη. Υπόσχονται και το Υπουργείο Υγείας και οι εταιρείες ότι θα καλυφθεί ο πληθυσμός.

 

Εξελικτική αύξηση της ζήτησης

«Πέρυσι έγιναν 900.000 εμβόλια παραπάνω από πρόπερσι, δηλαδή από 2.100.000 πέρυσι ο αριθμός ανήλθε στα 3.000.000. Φέτος η ζήτηση αναμένεται να φθάσει στα 4.000.000 εμβόλια.

Για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρχουν κι ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει. Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Τα εμβόλια θα υπάρξουν.

Εάν έχουμε κάποια κενά, θα είναι τεχνικής φύσεως δεν θα είναι έλλειψης εμβολίων. Τεχνικά, δεν μπορούν να αποθηκευτούν κιόλας τα εμβόλια αν θα ‘ρθουν μαζεμένα. Οπότε θα ‘ρθει μία μεγάλη παρτίδα και σε εύλογο χρονικό διάστημα εντός των εμβολιαστικών μηνών θα έρθουν και τα άλλα. Οπότε αν κάποιος δεν προλάβει να το κάνει στην πρώτη δόση, θα το κάνει μετά», εξηγεί ο κ. Καλδής.

 

Πώς προκύπτουν τα κενά

«Αρκεί οι εταιρείες να φέρουν τα εμβόλια που έχουν υποσχεθεί από το καλοκαίρι. Αυτό είναι το θέμα.

Ένα ερωτηματικό είναι να μην υπάρξουν τα κενά που δημιουργήθηκαν πέρυσι και προκάλεσαν κάποια αναστάτωση. Και βέβαια όσοι “έπεσαν” στο κενό πέρυσι, το έχουν στο μυαλό τους και νομίζουν ότι θα ξαναγίνει και πράγματι ρωτάνε από τώρα. Θεωρητικά μπορεί να ξαναδημιουργηθεί το κενό, όμως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, θα έρθουν εμβόλια και θα υπάρξει ροή.

Απλώς ο κόσμος να ξέρει ότι θα πρέπει εντός των δύο μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να γίνει ο εμβολιασμός, γιατί -όπως είπαμε- χρειάζεται 15 ημέρες να λειτουργήσει το εμβόλιο, οπότε να είμαστε καλυμμένοι για τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Και σε συνδυασμό με τον covid, που είναι κι ένα πρόβλημα επιπλέον.»

 

Τα αντιβιοτικά

Παράλληλα ο κ Καλδής ενημέρωσε και για τα διαφορετικά πλέον δεδομένα στη διάθεση των αντιβιοτικών. Από 1η Σεπτεμβρίου έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος -είχε και νωρίτερα, αλλά είχε λάβει παράταση- περί διάθεσης αντιβιοτικών που σημαίνει ότι πλέον χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, υποχρεωτικά.

«Πράγματι υπήρχε στο παρελθόν μία μεγάλη κουβέντα για τα αντιβιοτικά. Πώς δίνονται, αν δίνονται ελεύθερα, με συνταγή κλπ. Δεν θα θελα να μπω αυτή την στιγμή σε κάποια αντιπαράθεση για το πώς δινόταν, είναι θέμα παρελθόντος, κοιτάμε μπροστά. Την διαδικασία της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγής θα την χαρακτηρίσω μία επιτυχία γενικά του ιατρικού κόσμου. Και οι γιατροί επέμεναν ότι θα πρέπει να δίνονται τα αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού κι εμείς συμφωνήσαμε σε αυτό και οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συγκεράστηκαν και βγήκε προς τα έξω η διαδικασία αυτή».

Κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις στη διάθεση των αντιβιοτικών αφορούν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως μετανάστες, Ευρωπαίους πολίτες, κτηνιάτρους.

«Σε όλες τις άλλες δε θα μπορούν να δίδονται, δηλαδή αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Υπάρχει μία “ανοχή” ως προς τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, διότι υπάρχει θέμα ενημέρωσης στους ιατρικούς συλλόγους και ιδιαίτερα στους αγαπητούς φίλους οδοντίατρους. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Όλοι σχεδόν έγραφαν χειρόγραφη συνταγή. Τώρα πια αυτή δεν θα ισχύει. Θα πρέπει να είναι ηλεκτρονική. Θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να εκτελέσουμε μία χειρόγραφη συνταγή επειδή δεν είναι τυπικά σωστή.

Υπάρχει μία “ανωμαλία” όσον αφορά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής, συνεχίζουμε να βλέπουμε χειρόγραφες συνταγές. Ενημερώνουμε και ιδιωτικά, αλλά και θεσμικά τον Οδοντιατρικό Σύλλογο. Κάποιοι αρχίζουν και προσαρμόζονται, κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται, μας λένε ότι δεν έχουν καν κομπιούτερ, άρα πώς θα γράφουν την συνταγή. Αν δεν μπορεί όμως να τηρηθεί το μέτρο, δεν θα έχει νόημα όλο αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει.

 

Γιατί είναι σημαντική η συνταγογράφηση;

«Η καταγραφή των αντιβιοτικών είναι πολύ σημαντική για να ξέρουμε -ηλεκτρονικά πια καταγραφόμενο- ποιός γιατρός δίνει την συνταγή, τί αντιβίωση δίνει, σε ποιόν πηγαίνει, σε τί ποσοστό γράφονται αντιβιώσεις, τί είδους αντιβιώσεις… Υπάρχουν στατιστικά που πρέπει να τηρούνται γιατί είναι γνωστό ότι η αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού πράγματι δημιουργεί προβλήματα.

Θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος ότι εδώ και δέκα χρόνια περίπου δεν έχει βγει καινούριο μόριο αντιβιοτικού και κάποιος που θα εισαχθεί στο Νοσοκομείο καταλήγει σε ισχυρές αντιβιώσεις για να θεραπευτεί και μερικές φορές ούτε αυτές μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα στελέχη, τα οποία έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να τελειώσει απότομα αυτή η ιστορία των αντιβιοτικών, να δίδονται χωρίς συνταγή», επισημαίνει.

 

«Πρέπει να προσαρμοστούμε»

«Όσον αφορά τον δικό μας κλάδο, δεν αρνούμαστε ότι κάποιοι συνάδελφοι δίνανε κάποια αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι και η τηλεφωνική συνταγή εκ μέρους κάποιων γιατρών ή η προφορική εντολή σε κάποιους ασθενείς, οι οποίοι ερχόταν κι έλεγαν “μου είπε ο γιατρός να μου δώσετε αυτό”, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να μπούμε σε μία καινούρια εποχή για την υγεία όλων, για το τυπικό, αλλά και το ουσιαστικό κομμάτι. Το τυπικό είναι η καταγραφή, το ουσιαστικό είναι η υγεία.

Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, αν ξεπεραστούν τα τυπικά προβλήματα που υπάρχουν, και ο χρόνος προσαρμογής είναι όσο το δυνατό μικρότερος. Τα αντιβιοτικά δίνονται πλέον μόνο με συνταγή γιατρού και με ηλεκτρονική συνταγή κι αυτό θα πρέπει να περάσει και στον κόσμο ο οποίος επίσης αντιδρά στην καινούρια κατάσταση, αλλά θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί. Κάθε μέτρο καινούριο φέρνει μία “επανάσταση”. Αυτό είναι ένα μέτρο που ανατρέπει καταστάσεις δεκαετιών και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή και νομίζω ότι σιγά- σιγά όλα πάνε καλά με την συμβολή όλων, γιατρών, φαρμακοποιών και του κόσμου», καταλήγει ο κ. Καλδής.