Πορεία από το σχολείο τους μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης μαθητές του 1ου και του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά ζητημάτων. Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Τετάρτη τα δύο σχολεία τελούν υπό κατάληψη. 

Οι μαθητές με πανό και συνθήματα, και φορώντας μάσκες, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα. Εξέφρασαν επίσης την ανάγκη να επιλυθούν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο καλύτερες συνθήκες υγιεινής, βελτίωση των σχολικών υποδομών (κτιριακές παρεμβάσεις, κλπ), να συμπληρωθούν τα παραμένοντα κενά καθηγητών, ενώ διαμαρτύρονται και για ζητήματα που άπτονται της συνολικότερης λειτουργίας και δομής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Εν συνεχεία, εκπρόσωποι την μαθητικών κοινοτήτων των δύο σχολείων βρέθηκαν στο γραφείο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου Θανάση Κατσαγκόλη, ενημερώνοντάς τον αναλυτικά για τα αιτήματά τους.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Κατσαγκόλη να τονίζει στους μαθητές ότι αναγνωρίζει το δίκαιο που έχουν σε ορισμένα αιτήματά τους, σημειώνοντας ωστόσο πως οι καταλήψεις πρέπει να λήξουν και τα σχολεία να είναι ανοικτά, ιδιαίτερα στη συγκυρία με την πανδημία. Τους είπε επίσης πως δεν πρέπει τις δικές τους κινητοποιήσεις να καπηλεύονται εξωσχολικοί ή κομματικές παρατάξεις. Οι μαθητές τόνισαν ότι συγκεκριμένη πολιτική κίνηση τους προσέγγισε υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τις καταλήψεις, οι ίδιοι ωστόσο τους είπαν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση ούτε με αυτούς ούτε με κανένα κόμμα.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ