Το εσπέρας της Κυριακής 25 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μαλίων. Στην Ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.

Στο κήρυγμα προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στις αρετές και τα χαρίσματα της προσωπικότητος του Αγίου Δημητρίου, αλλά και στη μαρτυρική τελείωση του βίου του: «Ο Κύριός μας αναφέρει στον αψευδή Του Λόγο προς τους Αγίους Αποστόλους: «Όπως κάποιοι άνθρωποι θα ακούσουν τον Λόγο Μου, έτσι θα ακούσουν και τον δικό σας λόγο όταν περιδιαβείτε την Οικουμένη για να τον κηρύξετε και όπως εδίωξαν Εμένα, έτσι θα διώξουν κι εσάς». Ο προφητικός αυτός λόγος του Χριστού βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έναν από αυτούς εορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, τον μεγαλώνυμο, δημοφιλή και αγαπητό Άγιο Δημήτριο.

Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Έλλην στο Γένος, χριστιανός στην Πίστη αξιώθηκε πολλών χαρισμάτων από τον Θεό. Σε πολύ μικρή ηλικία τιμήθηκε από το αυτοκρατορικό στράτευμα με το βαθμό του στρατηγού και ανθυπάτου των Βαλκανίων και ολοκλήρου του ελληνικού Έθνους.

Ήταν εμπειρότατος όχι μονάχα στις μάχες εκείνες που λάμβανε μέρος ως στρατιώτης και στρατηγός, αλλά και στις μάχες στις οποίες έδιδε κατά των πνευμάτων των ακαθάρτων. Όταν βρισκόταν με το στράτευμά του σε περιοδείες και σε μάχες είχε μονάχα μία φροντίδα και ένα έργο· να διδάσκει τον αληθινό Λόγο του Θεού, να κατηχεί τους συστρατιώτες αλλά και τους συμπατριώτες του, υπενθυμίζοντάς τους τους λόγους του Κυρίου μας αλλά και του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών που κήρυξε στους Θεσσαλονικείς την Ορθόδοξη Πίστη.

Η διακονία και η μαρτυρία του αυτή μισήθηκε από τους ειδωλολάτρες της εποχής, οι οποίοι απεκάλυψαν τη χριστιανική ιδιότητα του Αγίου Δημητρίου στον αυτοκράτορα Γαλέριο Μαξιμιανό, ο οποίος τον οδήγησε στο δικαστήριο και τον φυλάκισε σε ένα παλαιό λουτρό μέσα στην υγρασία και τις ακαθαρσίες. Εκεί δόξαζε και παρακαλούσε τον αληθινό Θεό να τον αξιώσει να δεχθεί τον μαρτυρικό στέφανο. Εγκλεισμένος στη φυλακή τον επισκέφθηκε ο Άγιος Νέστορας, ένας νεαρός στην ηλικία Άγιος, ο οποίος ζήτησε την ευλογία και την προσευχή του Αγίου Δημητρίου για να σταθεί απέναντι σε έναν βάνδαλο, τον Λυαίο, να τον νικήσει και έτσι να διακηρύξει την αληθινή Πίστη, όπως και έγινε.

Ο Άγιος Δημήτριος ετελειώθη λογχευθείς και ο υγρός και δυσώδης τόπος της φυλακής όπου βρισκόταν γέμισε ευωδία από το μύρο που ξεχύθηκε από το τίμιο σώμα του».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ήρθαμε εδώ απόψε να τιμήσουμε τον Πολιούχο της πόλεως των Μαλίων, τον Άγιο Δημήτριο, να προσπέσουμε στην ιερά εικόνα του και να τον παρακαλέσουμε η χάρις του να μην εγκαταλείψει ποτέ τον τόπο μας. Να τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις ασθένειες που έχουν ενσκήψει όχι μονάχα στον τόπο μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Να τον παρακαλέσουμε να προστατεύει την Πατρίδα μας από τους εχθρούς που την επιβουλεύονται. Να τον παρακαλέσουμε θερμώς να πρεσβεύει στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ώστε να βρούμε το θάρρος να ομολογήσουμε όχι μονάχα με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις και με τη ζωή μας ολόκληρη ότι πιστεύουμε στον Ένα και αληθινό Θεό για να κερδίσουμε τη σωτηρία μας».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο καθολικό της διαλελυμένης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βραχασώτη, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος ανεφέρθη στην θαυμαστή βιωτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ενός Αγίου διακρίθηκε για την σωφροσύνη, την παρθενία και την ομολογία της αληθινής Πίστεως, ενός Αγίου που σε ολόκληρη την ζωή του δίδασκε την εντολή της αγάπης του Χριστού και παρακίνησε τους πιστούς να τον μιμηθούν στο ορθόδοξο φρόνημα και τις αρετές του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο Νεαπόλεως όπου τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου.