Μπορεί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να έχει διαγνωστεί με κορονοϊό και να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει παρέμβαση στη βουλή για τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ανέφερε:
Εκφράζω τη χαρά μου που μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία, καλώ όλες και όλους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Είμαι από αυτούς που τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ωστόσο ο ιός είναι παντού και θα πρέπει να προφυλάξουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους ανθρώπους γύρω μας.
Με την σημερινή τροπολογία, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανταποκρίνεται πρωτοποριακά, για μια ακόμη φορά, στις απαιτήσεις των καιρών.
Η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι μια κατεξοχήν εξωστρεφής επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ασκείται τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών μας συνόρων εξυπηρετώντας την μεταφορά επιβατών και το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο με τρόπο ασφαλή και αξιόπιστο.
Για να μπορέσει, ωστόσο, η ναυτιλία μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εθνικής αλλά και της διεθνούς -και άκρως ανταγωνιστικής- ναυτιλιακής αγοράς, που επιτάσσονται ιδιαίτερα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας όπως της σημερινής πανδημίας, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν όλα εκείνα τα εργαλεία, νομοθετικά και τεχνικά, τα οποία είναι αναγκαία για την ομαλή και απρόσκοπτη δραστηριοποίησή της.
Η διάταξη νόμου που παρουσιάζεται σήμερα κινείται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Κινείται δηλαδή στην εξασφάλιση της εφαρμογής του θεμελιώδους κανόνα της ναυτιλιακής μας πολιτικής που δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των υπό ελληνική σημαία πλοίων σε όποιο μήκος και πλάτος της γης κινούνται. Κινείται επίσης στο πλαίσιο της αδήριτης ανάγκης να μην διακοπεί ούτε για ένα λεπτό η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, με άλλα λόγια να μην διακυβευθεί η κοινωνική συνοχή της Χώρας και η οικονομική σταθερότητα της νησιωτικής Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, ο σκοπός της διάταξης είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η διαρροή πλοίων μας από το ελληνικό νηολόγιο στην περίπτωση κατά την οποία η εθνική μας Διοίκηση δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον δέοντα τρόπο το έντονο πρόβλημα της αδυναμίας διενέργειας επιθεωρήσεων των πλοίων με την κλασσική έννοια που όλοι γνωρίζουμε, δηλ. την φυσική παρουσία επιθεωρητή.
Η διάταξη εισάγει λοιπόν την διαδικασία της διενέργειας των τεχνικών των εξ΄ αποστάσεως επιθεωρήσεων των πλοίων, όχι με δικές μας αυτοσχέδιες εμπνεύσεις αλλά όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και έχουν αρχίσει πλέον και ακολουθούνται από μεγάλες και ανταγωνιστικές σημαίες παγκοσμίως.