«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου»

 

Μεγάλη η έκπληξη, αλλά συνάμα και η απογοήτευσή μου διαβάζοντας το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24/11/2020, υπογεγραμμένο από το Μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου και Μέλος της ΚΟ ΚΚΕ του νομού Λασιθίου, κ. Καράμπελα Σταυρούλα. Αλγεινή εντύπωση και απορία μου προκαλεί το γεγονός ότι διαστρεβλώνεται χωρίς καμία αιδώ  η πραγματικότητα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπως αυτή της πανδημίας. Δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας ή σκοπίμως παραποιεί την αλήθεια;

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας με το θεσμικό ρόλο της Αν. Συντονίστριας των Μονάδων Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Λασιθίου (ΤοΠΦΥ Λασιθίου) καθώς επίσης και με το ρόλο της Επόπτριας των Κινητών Ομάδων Υγείας Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, θα ήθελα να επισημάνω ότι εν καιρώ πανδημίας, η ΠΦΥ καλείται να αναλάβει  σημαντική δράση κυρίως σε δύο άξονες. Τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς  και τα μέτρα  αναστολής του ιού, χωρίς όμως να παραβλέπει ποτέ τη διαχείριση οξέων και χρόνιων νοσημάτων της κοινότητας, κάτι που θα  είχε δυσάρεστες  συνέπειες για τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού αλλά και τη μελλοντική βιωσιμότητα του υγειονομικού συστήματος. Ζητήθηκε μεν η ενίσχυση των ΚΥ, ιδίως τώρα που λαμβάνουν μέρος  στη διαδικασία δειγματοληψιών τόσο με PCR όσο και με Rapid Test, αλλά  ουδέποτε ανεστάλη η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων.

Όσον αφορά στις  Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, αυτές συστάθηκαν τον Ιούλιο του 2020, με έδρα το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο-ΚΥ Νεάπολης (1 ομάδα) και το Π.Ι. Βραχασίου (3 ομάδες).

Στόχος των Κ.ΟΜ.Υ είναι η θωράκιση και η προστασία της Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής τόσο των εργαζομένων, όσο και των φορέων. Η οργάνωση και λειτουργία των Κ.ΟΜ.Υ πραγματοποιείται από τον ΕΟΔΥ με την ενεργή συνεργασία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των Κ.ΟΜ.Υ έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σε ανοιχτές και κλειστές δομές φιλοξενίας και κοινωνικής φροντίδας, σε ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις στοχευμένου ενδιαφέροντος, σε υπηρεσίες των δήμων του νομού μας, σύμφωνα πάντα  με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Επίσης σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και στην κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των δειγματοληπτικών αυτών ελέγχων λαμβάνονται στοματοφαρυγγικά ή ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, τα οποία αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από την ημέρα σύστασης των ΚΟΜΥ Λασιθίου μέχρι και σήμερα, σε χρονικό διάστημα 4 μηνών, έχουν διενεργηθεί πάνω από 2775 δειγματοληπτικοί έλεγχοι PCR σε περισσότερες από 59 διαφορετικές δομές και φορείς σε όλο το νομό.

Ενδεικτικά, στο Δήμο Αγίου Νικολάου έχουν πραγματοποιηθεί 1285 δειγματοληψίες. 453 δειγματοληψίες στην Νεάπολη (με  τις 234 δειγματοληψίες να έχουν γίνει στο Κατάστημα Κράτησης Νεάπολης), στο Δήμο Σητείας 400 δειγματοληψίες, στο Δήμο Τζερμιάδου 109 δειγματοληψίες και στο Δήμο Ιεράπετρας 588.

Οι ΚΟΜΥ Λασιθίου, με τη στήριξη της 7ης ΥΠΕ και τη βοήθεια νοσηλευτικού προσωπικού των ΚΟΜΥ Ηρακλείου, και τη συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Τροχαίας και των Δημάρχων του Νομού Λασιθίου θα προβούν στο προσεχές μέλλον στη διενέργεια DRIVE THROUGH Rapid Test.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μοχθούν νυχθημερόν μαζί μας για να βγει αυτή η δύσκολη δουλειά υπό συνθήκες απαγορευτικές μέσα στην πανδημία: στην Διοικητική  Υπάλληλο ΕΟΔΥ για το Ν. Λασιθίου κ. Μαρκάκη, στους ακούραστους οδηγούς μας  κ. Γιάννη Καστανό και κ. Μαρία Κουρκούτη, στις νοσηλεύτριες μας κ. Μανιόλα Σουκούλη και κ. Χρύσα Κερούλη που συνεχίζουν στην παρέα μας με περισσή υπευθυνότητα και όρεξη  αλλά και στον κ. Μ. Κτιστάκη και κ. Δ. Αθανασάκη που μέχρι πρότινος ήταν στην ομάδα μας.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός,ΠΙ Βραχασίου

Επόπτης Κ.ΟΜ.Υ Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Αν.Συντονίστρια Το.Π.Φ.Υ  ν.Λασιθίου

Γεν.Γραμματέας Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος, “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”