Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ «Σύγχρονος Δήμος» για τις Σχολές Τ.Ε.Ι.

Ο «Σύγχρονος Δήμος» για τις Σχολές Τ.Ε.Ι.

Από

Ημερομηνία

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κουνενάκης έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τo ζήτημα της τύχης του παρόντος Τμήματος αλλά και της προοπτικής ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο, με την χωροθέτηση και νέων Τμημάτων που ενδέχεται να ιδρυθούν στο μέλλον.
Ζητώντας να τεθεί το όλο θέμα προς συζήτηση, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κουνενάκης είπε:
Το θέμα των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Νομό, τους Δήμους και τους φορείς.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου διαχρονικά έχει αγωνιστεί και βοηθήσει στη λειτουργία των τμημάτων που ιδρύθηκαν εδώ. Η πιο κρίσιμη περίοδος τελευταία ήταν όταν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προέβλεπε κατάργηση ουσιαστικά των τμημάτων στον Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα. Έγιναν κινητοποιήσεις με την παρουσία και βοήθεια της Εκκλησίας, των βουλευτών, φορέων, καθηγητών του ΤΕΙ και πολιτών. Συγκεντρώσεις, επισκέψεις στην Αθήνα, πιέσεις. Συγκροτήσαμε μια ευρύτερη επιτροπή η οποία είχε και τη διαχείριση του θέματος ενώ υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κατάληξη ήταν να ιδρυθεί ένα τμήμα στην Ιεράπετρα και ένα τμήμα στον Άγιο Νικόλαο, ενώ το μεγάλο τμήμα του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο και το άλλο συγχωνεύθηκε.

Στην Ιεράπετρα ιδρύθηκε νέο τμήμα που προσιδιάζει στην παραγωγή της περιοχής, που όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών, θεωρώ και λόγω αντίδρασης της διοίκησης του ΤΕΙ, δεν προχώρησε. Υπάρχει αίτημα από την Ιεράπετρα για αναβίωση του παλιού τμήματος. Το πρόβλημα είναι πως τότε θα υπάρχουν το τμήμα του Αγίου Νικολάου, του Ηρακλείου και το παλιό της Ιεράπετρας με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο!!! Ίσως υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας τότε. Στο υπουργείο Παιδείας αλλάξαμε τότε τον τίτλο του τμήματος Αγίου Νικολάου ώστε να μην ταυτίζεται με του Ηρακλείου. Η στάση της διοίκησης του ΤΕΙ ήταν και από ότι είδαμε παραμένει, η συγχώνευση των τμημάτων του Λασιθίου με τα ανάλογα του Ηρακλείου, όπως διαπιστώσαμε και ως ομάδα στις συναντήσεις μαζί τους. Μόνο πως δεν το αποδεχθήκαμε. Το τμήμα Αγίου Νικολάου πάει καλά και με τους φετινούς εισακτέους έχει 535 φοιτητές σ’ ένα χώρο ικανό να δεχθεί περισσότερους σπουδαστές. Είναι σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας.

Να θυμίσω λοιπόν ορισμένες σταθερές θέσεις τις οποίες στηρίξαμε και στηρίζουμε ως κοινωνία;
1. Ο νομός Λασιθίου δικαιούται μερίδιο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
2. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό δεδομένης της αντίδρασης των ιδρυμάτων
3. Όποια ανάπτυξη τμημάτων και σχολών στην Κρήτη πρέπει να γίνεται προς το Λασίθι.
4. Όποιες σκέψεις για συγχώνευση πρέπει να γίνονται προς όφελος του Λασιθίου
5. Για οικονομίες κλίμακας χρειάζεται αύξηση των τμημάτων στο Λασίθι
6. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν κατάλληλα κτίσματα και απόφαση για παραχώρηση χώρου για επέκταση
7. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές και αφορούν όλο το ΤΕΙ και όχι μόνο τα τμήματα του Λασιθίου
8. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει εκπονήσει μελέτη για Σχολή ΑΕΙ Επιχειρησιακών Σπουδών

Θεωρώ λοιπόν ότι ο Δήμος πρέπει να στηρίξει την πάγια στρατηγική και να μην εμφανίζεται χαλαρός και υποχωρητικός στις θέσεις του μηχανισμού του Ηρακλείου.
Παράλληλα οι φορείς, οι βουλευτές, οι πολίτες χρειάζεται να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα του Λασιθίου.
Για τον Σύγχρονο Δήμο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ
πρ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα