Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΜετά τον σάλο «έκοψαν» την παράσταση για τον Ξηρό

Μετά τον σάλο «έκοψαν» την παράσταση για τον Ξηρό

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Μετά τις αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν και τον σάλο που ξέσπασε, αλλά και τις διαμαρτυρίες ακόμη και από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε ότι η παράσταση «Ισορροπία του Nash» η οποία στηρίζεται και σε κείμενα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, κατεβαίνει.

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου  ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια  δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Ανακοίνωση για την παράσταση «Ισορροπία του Nash»

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου  ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια  δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καλλιτεχική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και προστίθεται: «Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου
»

Η σκηνοθέτις του έργου: Δεν έχω κάνει τίποτα που να θέλω να απολογηθώ γι’ αυτό

Την έντονη δυσφορία και απορία της για τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το ανέβασμα, από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενός έργου βασισμένου στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού εξέφρασε μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook η σκηνοθέτις της επίμαχης παράστασης, Πηγή Δημητρακοπούλου.

Όπως επισημαίνει, ο χαμός που προκλήθηκε εξαιτίας του περιεχομένου του συγκεκριμένου έργου την έκανε να νιώσει σαν «καταζητούμενη» παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, δεν έχει κάνει τίποτα που να θέλει να απολογηθεί για αυτό. Αντίθετα, αισθάνεται περήφανη για την ποιότητα του έργου που κατέφερε να ανεβάσει με την ομάδα της, δεδομένου ότι τα μέσα ήταν περιορισμένα.

«Σέβομαι απόλυτα τη θλίψη των συγγενών των θυμάτων, είναι οι μόνοι που πραγματικά δικαιούνται να έχουν ενστάσεις, αν και δεν έχουν δει την παράσταση. Ούτε θα τους συνιστούσα να την δουν, το θέμα από μόνο του είναι επώδυνο γι αυτούς», τονίζει η Πηγή Δημητρακοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της εκρηκτικής δημοσιότητας, γιατί τους ξύπνησε τραγικές μνήμες».

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή της, στην οποία ευχαριστεί τους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου που δεν επιχείρησαν να την «λογοκρίνουν», «κανείς δεν “εξαγνίζεται”, ούτε “ηρωοποιείται” επειδή καταπατήθηκαν τα δικαιώματα του, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν αναιρεί τις πράξεις του».

Η ανάρτηση της σκηνοθέτιδας κλείνει με το εξής μήνυμα σε όσους την κατέκριναν: «Δεν κινδυνεύει πια από κανέναν Σάββα Ξηρό η Δημοκρατία μας κύριοι, αυτός έχει αφοπλιστεί χρόνια τώρα. Κινδυνεύει από πολλά άλλα, πολύ πιο σοβαρά, που τα ξέρουμε καλά όλοι μας, και ένα απ’ αυτά, το ελάχιστο, που πρέπει να προασπιζόμαστε καθημερινά, είναι η ελευθερία της έκφρασης».

Πηγή: protothema.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα