Σημαντική ημέρα για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ήταν η 16η Φεβρουαρίου.

Οι Πατέρες της Μονής με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρίου Ειρηναίου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει η Μονή, επανεξέλεξαν παμψηφεί Ηγούμενο τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου. Ο π. Βαρθολομαίος στην ηλικία των 47 ετών εκλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη τετραετία Καθηγούμενος στον Επανωσήφη έχοντας την καθολική προτίμηση των Πατέρων της Μονής εφόσον επί 31 ψηφισάντων έλαβε ισάριθμους ψήφους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Ο ίδιος πτυχιούχος της Θεολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο, ευτύχισε να δει επί των ημερών της ηγουμενίας του, να αυξάνεται η αδελφότητα με την εισδοχή νέων ευσεβών και με λιπαρά μόρφωση μοναχών.

Δεν είναι όμως μόνο των γραμμάτων ο Καθηγούμενος Βαρθολομαίος. Μαζί με τους ηγουμενοσυμβούλους του, που αξίζει να σημειωθεί επί τρεις τετραετίες εκλέγονταν οι ίδιοι, τους Αρχιμ. Φιλόθεο Μαθιανάκη και Παΐσιο Λαρεντζάκη, μετέτρεψε το Μοναστήρι σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Δεν υπάρχει γωνιά που να μην ανακαινίστηκε, κτίσμα που να μην αναστηλώθηκε. Η όψη της Μονής άλλαξε εντελώς και οι αλλαγές αυτές συνεχίζονται!

Η πνευματικότητα και η εργατικότητά του εκτιμήθηκαν από τους πατέρες της Μονής οι οποίοι τον ανάδειξαν μοναδικό υποψήφιο και τον επανεξέλεξαν για τέταρτη φορά ως Καθηγούμενο και πνευματικό πατέρα της Μονής, αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών, και όχι μόνο, οι οποίοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Μοναστήρι του Επανωσήφη. Συνοδοιπόρους του στη νέα τετραετία εξέλεξαν ως ηγουμενοσυμβούλους τους Αρχιμ. Θεοφύλακτο Μηλιαράκη και Διονύσιο Κασιμάτη.

  Ο  Καθηγούμενος Βαρθολομαίος κατέχει μία πρωτιά στην ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Είναι ο πρώτος Ηγούμενος στην ιστορία της Μονής που εκλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη τετραετία.

Άξιος ο Καθηγούμενος και οι Ηγουμενοσύμβουλοί του. Καλή δύναμη και την από Θεού ενίσχυση για την συνέχεια ευηδούς, ευχύμου και αγλαοκάρπου διακονίας”.

Η Μονή 

Η Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ή Απανωσήφη βρίσκεται 32 χλμ. νότια της πόλεως του Ηρακλείου, στο κέντρο του νομού, στην επαρχία Μονοφατσίου,  πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στην Μεσαρά, ο οποίος μπροστά στη Μονή διακλαδίζεται και συνεχίζει νότια προς το Μεταξοχώρι και βοριοδυτικά προς την Καρκαδιώτισσα.

Από πλευράς μοναχών είναι η μεγαλύτερη Μονή της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες όλης της Ελλάδας. Η Μονή ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα (πιθανόν το έτος 1614) από τον μοναχό Παΐσιο. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή της στις περιόδους της τουρκοκρατίας και της κατοχής, με την υποστήριξη των αγώνων εναντίων των κατακτητών. Πολλοί μοναχοί της κατετάγησαν σε επαναστατικές ομάδες και πολλοί από αυτούς έγιναν εθνομάρτυρες.

Η προσφορά της Μονής στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στους κατοίκους των πέριξ περιοχών είναι ανυπολόγιστη.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πατέρων της Μονής που έγιναν αρχιερείς, διακονώντας την Εκκλησία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση νέων μοναχών, ενώ αρκετοί από τους αδελφούς της έχουν κάνει ευρύτερες σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

Πηγή: cretalive