ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΕγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη

Από

Ημερομηνία

Η απόφαση των Σκοπίων και της Σερβίας να απαγορεύσουν τη διέλευση Αφγανών εγκλωβίζει στα ελληνικά εδάφη χιλιάδες ανθρώπους και πλέον το θέμα του προσφυγικού στη χώρα μας λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μόνο χθες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στον Ελαιώνα, άλλοι μετέβησαν στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία απαγόρευσε την αναχώρηση λεωφορείων των ΚΤΕΛ προς τα σύνορα, καθώς η Ειδομένη είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για απελευθέρωση των γραμμών στην Ειδομένη

Κοζάνη: Αναγκαστική διαμονή για 400 πρόσφυγες που είχαν προορισμό την Ειδομένη

Καραβάνια μεταναστών στον Πειραιά

Καθημερινά καταφθάνουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Από την Παρασκευή το βράδυ η Σερβία έκλεισε τα σύνορα για τους Αφγανούς. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που φτάνει στα ελληνικά σύνορα είναι Αφγανοί.

Την επόμενη ημέρα και τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα στους Αφγανούς ενώ επίσης επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς που εκτός από το υπηρεσιακό χαρτί που παίρνουν από τις ελληνικές αρχές στα νησιά, διαθέτουν και ταυτότητα, διαβατήριο ή κάποιο άλλο έγγραφο που εκτός από τη χώρα προέλευσης να πιστοποιεί και την ταυτότητά τους.

Στην Ειδομένη, η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα είναι δραματική. Στην περιοχή έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες και επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο καταυλισμός που έχει στηθεί στην περιοχή έχει γεμίσει ασφυκτικά, ενώ εκατοντάδες άλλα άτομα, οικογένειες με παιδιά, διανύουν με τα πόδια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Πολύκαστρο με προορισμό την Ειδομένη.

Χάος και ένταση στην Ειδομένη – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες

Οι σκοπιανές αρχές επιτρέπουν με το σταγονόμετρο την είσοδο Σύρων και Ιρακινών στα εδάφη τους. Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τους ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς οι Αφγανοί διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση. Χθες, ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών. Περίπου 200 κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
www.real.gr

Πρόσφατα άρθρα