Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατροφία της Κρήτης αναφέρεται ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αντιδήμαρχος του Δήμου Ανωγείων πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής. «Δυστυχώς στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών δεν εκπροσωπήθηκαν οι κτηνοτρόφοι και δεν συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα με την αυξημένη τιμή των ζωοτροφών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια», αναφέρει.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων στο νησί. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις. Η βοσκοϊκανότητα των ορεινών όγκων λόγω και της ξηρασίας δεν μπορεί να θρέψει τα αιγοπρόβατα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Ωστόσο επειδή οι περισσότερες ζωοτροφές έρχονται από την ηπειρωτική χώρα έχουν αυξημένο κόστος λόγω των μεταφορικών. Βλέπετε η Κρήτη δεν επιδοτείται όπως τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Έτσι για παράδειγμα αγοράζει το καλαμπόκι στα 27 λεπτά το κιλό όταν φεύγει από την Θεσσαλία στα 13 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει και με το τριφύλλι που πωλείται στα 43 λεπτά το κιλό.

Πρόβλημα έχετε με τα βοσκοτόπια;
Αυτή την εποχή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο που ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ 2014 – 2020. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή των επιδοτήσεων. Θέλουμε να πιστεύομε ότι εντός του έτους θα έχουν βρει λύσεις. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων στην Κρήτη. Το πρόβλημα της πληρωμής εξισωτικής του 2014 δεν νομίζω να βρει λύση. Στα Ανώγεια είχαμε 82.000 στρέμματα επιλέξιμους βοσκοτόπους το 2014. Ήρθε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρχές του 2015 και αφαιρεί 15.000 στρέμματα χωρίς να το ξέρουν οι παραγωγοί που είχαν πληρωθεί τις προκαταβολές της εξισωτικής. Με την εκκαθάριση ένα μεγάλο ποσοστό αναγκάστηκε να επιστρέψει όλη την προκαταβολή ή ένα μέρος αυτής. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Το υψηλό κόστος παραγωγής αναγκάζει τον κτηνοτρόφο να στραφεί στις κοινοτικές ενισχύσεις. Αν δεν τις εισπράξει δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Ζούμε σε ένα υψόμετρο 800 μέτρων και θέλουμε να εργαζόμαστε στον τόπο μας. Αλλά θέλουμε στήριξη που έτσι και αλλιώς την δικαιούμαστε. (agrotypos – liberal)