ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΤην Πέμπτη 10 Μαρτίου η δίκη 12 φοιτητών του Φυσικού στο Ηράκλειο

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου η δίκη 12 φοιτητών του Φυσικού στο Ηράκλειο

Από

Ημερομηνία

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η εξ αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, μαζί με άλλους συμφοιτητές τους το 2011, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ.

Οι 12 φοιτητές κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του Συλλόγου τους που διεκδικούσε να μπορέσουν οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα που δεν δόθηκαν στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου του 2011, καθώς αυτή είχε χαθεί λόγω της κατάληψης που είχε γίνει ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα κύμα στο πλευρό των φοιτητών τάσσονται αλληλέγγυοι καθηγητές , κόμματα, αυτοδιοίκηση και φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι 62 καθηγητές και μέλη ΔΕΠ από όλη την Ελλάδα, με κοινή ανακοίνωση τους εκφράζουν τη συμπαράσταση τους και ζητούν την αθώωση των φοιτητών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η υπόθεση των 12 δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες …».

Αφού δηλώνουν τη συμπαράστασή στους φοιτητές που διώκονται, διεκδικώντας την οριστική αθώωσή τους καλούν την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους φρονηματισμού και να απομονώσουν την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους».

Επίσης, σημειώνουν ότι «παρά την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπληρωθούν οι χαμένες από τις φοιτητικές καταλήψεις ημέρες της εξεταστικής και την υλοποίηση της απόφασης από όλα τα άλλα Τμήματα του πανεπιστημίου, οι καθηγητές του Φυσικού επέλεξαν να “τιμωρήσουν τους αντιφρονούντες” μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος».

Εξάλλου με αφορμή την δίκη στις 9 απόψε στην αίθουσα Ανδρόγεω, θα δοθεί συναυλία αλληλεγγύης για τους 12 φοιτητές του φυσικού και την Πέμπτη οργανώνεται στις 9: 00 το πρωί συγκέντρωση έξω απο τα δικαστήρια.

 

Πρόσφατα άρθρα