ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΞενάγηση με πολύ κρύο, άφθονη κάπαρη αλλά χωρίς κολισαύρες!

Ξενάγηση με πολύ κρύο, άφθονη κάπαρη αλλά χωρίς κολισαύρες!

Από

Ημερομηνία

Με πολύ κρύο, βοριά και διάσπαρτες ρανίδες βροχής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου η προγραμματισμένη για τις «Ημέρες Ρεθύμνου 2016» από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου περιήγηση γύρω από τα τείχη της Φορτέτζας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρωί οι εκδηλώσεις της ημέρας αυτής των Γιορτών είχαν ανασταλεί με έκτακτο δελτίου τύπου, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα του δυνατού ανέμου.Παρ’ όλα αυτά στην κεντρική είσοδο του φρουρίου παρουσιάστηκαν περισσότεροι από πενήντα θαρραλέοι περιηγητές, τους οποίους και ξενάγησε ο συγγραφέας – σχολικός σύμβουλος Χάρης Στρατιδάκης. Το πρόγραμμα εκτελέστηκε αναλυτικά, με περπάτημα μεγαλύτερο των δύο χιλιομέτρων και με έξι συνολικές στάσεις: στην κεντρική πύλη, κάτω από τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου, στην βόρεια πύλη, στη δυτική πύλη, στον Άγιο Σπυρίδωνα και στον Εικαστικό Παιδότοπο. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και μια έκτακτη στάση – ξενάγηση, εκτός προγράμματος, στην έκθεση ρεθεμνιώτικων φωτογραφιών του συλλέκτη Μανώλη Μανούσακα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας – τέμενος Γιαχγιά Ιμπραήμ.

Την ξενάγηση υποστήριξαν ουσιαστικά με τις γνώσεις τους ο Βασίλης Σιμιτζής, η Αναστασία Κριαράκη, ο Γιώργος Ζουρμπάκης, ο Μανώλης Κυδωνάκης και πολλοί ακόμα Ρεθεμνιώτες και μη, οι οποίοι πάντως δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επάνω στα τείχη σαμιαμίθια, ταράντολες και κολισαύρες, που εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είχαν αποσυρθεί στα ενδότερα των διακένων του τείχους. Αντίθετα, απόλαυσαν τις ανθισμένες κάπαρες αλλά και τις εκτεταμένες συστάδες των κριτάμων, όπως και τους αείλανθους, τα ανθισμένα την εποχή αυτή γλαύκια, τις πικραγγουριές και τα μεσημβριάνθεμα που έχουν κατακλύσει τις βόρειες κλιτύες του λόφου της Φορτέτζας. Δεν έλειψαν μέσα στην αναπτυσσόμενη την εποχή αυτή βλάστηση τα αρθρόποδα, τα σπουργίτια, τα σαλιγκάρια και ένα σκοτωμένο τρωκτικό, ενώ έκπληξη δημιούργησε η παρουσία στα πέριξ του τείχους ενός πανέμορφου αλόγου.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εγκατάσταση μιας σκαλωσιάς στον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου, που προφανώς σηματοδοτεί την έναρξη κάποιων εργασιών απομάκρυνσης της χλωρίδας των τειχών. Με την έννοια αυτή, η ξενάγηση της Κυριακής κρίνεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι με το γέλιο επιτυγχάνονται πολύ περισσότερα απ’ ότι με τις -δικαιολογημένες οπωσδήποτε στην περίπτωση αυτή- διαμαρτυρίες.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση πήραν όλοι το βιβλιαράκι με το αναλυτικό πρόγραμμά της, προσφορά του Συλλόγου Κατοίκων παλιάς Πόλης και την υπόσχεση ότι αυτή θα επαναληφθεί σύντομα. Ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησής της θα γίνει γνωστός μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η επόμενη ξενάγηση, που έχει ως θέμα την «Λιθολογία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου (το υπεδάφιο χρονικό μιας πολιτείας)», θα πραγματοποιηθεί από τον γεωλόγο Βασίλη Σιμιτζή την προσεχή Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 στις 6.30 το απόγευμα, με χώρο εκκίνησης τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Φορτέτζας.

Πρόσφατα άρθρα