Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων της 1ης Αγροτικής Έκθεσης Ιεράπετρας «ΑGROEXPO 2016», που έλαβε χώρα στο χώρο του Μισεδάκειου Δημοτικού Σταδίου της πόλης. Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού και Πρόεδρος της Ομάδας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.», Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, και Εφημέριοι της πόλεως, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί-ομιλίες από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη, τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλη, εκπρόσωπο του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Πρωτογενούς Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιο Ζαννιά, εκπρόσωπο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, τον Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Εμμ. Θραψανιώτη και τον Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχ. Μαλλιωτάκη

Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας με τη συνοδεία του συγχροτήματος του βιολάτορα κ. Βαγγέλη Βαρδάκη.
Την τριήμερη αυτή έκθεση διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Αναπτυξιακή του Εταιρία ΕΤ.Α.Π. Λασιθίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την προβολή και η προώθηση του αγροτικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εξοπλισμού, εφοδίων, γεωργικών φαρμάκων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τη γενικότερη ενημέρωση των αγροτών με κατάλληλες ομιλίες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην έκθεση έλαβε μέρος με ειδικό περίπτερο οι Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε., προβάλλοντας τα εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο και τα βιολογικά προϊόντα της Ιεράς Μονής Τοπλού κρασί και τσικουδιά, καθώς και το Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης (Β.I.C. Κρήτης), που εδρεύει στον Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής μέριμνας της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, οι Δήμαρχοι των Δήμων Αγίου Νικολάου κ. Α. Ζερβός και Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ι. Σφακιανάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ.κ. Εμμ. Λουτσέτης, Α. Πανταζής, Α. Παπαδοπετράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιεράπετρας κ. Νικ. Δασκαλάκης, ο Λιμενάρχης κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Ν. Πεπόνης, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου, του Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης και πλήθος κόσμου.