Θέματα που «καίνε» τον κλάδο συζητήθηκαν στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο Πυροσβεστών, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έλαβε το όνομα του συναδέλφου τους Γιάννη Κάκκαλου, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Τους εργαζόμενους του νομού Λασιθίου εκπροσώπησε στις εργασίες ο Στέργιος Ατσαλάκης.

«Ετέθησαν», δήλωσε, «όλα τα θέματα του κλάδου χωρίς όμως  δυστυχώς να ακουστούν συγκεκριμένες λύσεις, παρά μόνο υποσχέσεις από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της πολιτείας.

Βασικό θέμα που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι οι πολλές ελλείψεις σε προσωπικό ανά την Ελλάδα και ζητούν την εναρμόνιση των πενταετών, που έχουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μόνιμοι. Είναι οι συνάδελφοι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις και στην ουσία είναι εγκλωβισμένοι στο σώμα και δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε ώστε να καλυφτούν κενά μόνιμα.

Στο θέμα του προσωπικού εθίγη ξανά ότι στην Πυροσβεστική υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων, οι μόνιμοι, οι πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχιακοί, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις δεν προσλαμβάνονται νωρίς ώστε να υπάρχει το δυναμικό σε περιοχές δύσκολες και σε εποχές σαν το καλοκαίρι να έρθουν νωρίς και να καλύψουν τις ανάγκες.

Θέματα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ετέθησαν ακόμα στις εργασίες του συνεδρίου, μιας και ο δικός μας κλάδος έχει παρασυρθεί στην κατηφόρα της μείωσης των αποδοχών και των δικαιωμάτων στην ασφάλισή μας, με την απόφαση για ένταση στις κινητοποιήσεις μας να είναι ομόφωνη».

Λόγος έγινε και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική ασφάλεια των ίδιων των πυροσβεστών και με τον εξοπλισμό τους και τα εφόδιά τους, που έχουν χρόνια να τους δοθούν. Αλλά και τα νέα μέσα εξοπλισμού απασχολούν τους υπηρετούντες στο σώμα, καθώς δεν μπορούν να επέμβουν, εάν δεν υπάρχουν τροχοφόρα οχήματα.

«Η κατάσταση σε όλη την χώρα», πρόσθεσε ο κ. Ατσαλάκης, «είναι η ίδια σχεδόν, με τις υπηρεσίες να βγαίνουν τσίμα- τσίμα και με τον υλικό εξοπλισμό μας να μην είναι στην καλύτερή του στιγμή ούτε από άποψη ποσότητας, ούτε και ποιότητας».

 

Έκκληση στους πολίτες

Τέλος οι εργαζόμενοι στο σώμα ζήτησαν την βοήθεια των πολιτών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως είπαν, ήδη σημειώνονται μεγάλες φωτιές τόσο στην χώρα, όσο και στο νησί και στα ανατολικά του και καλό θα είναι όλοι μαζί, πολίτες, φορείς και υπηρεσίες να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να περιοριστεί κάθε νέα πυρκαγιά.

«Χρειαζόμαστε την βοήθεια των πολιτών τόσο στην έγκαιρη ενημέρωσή μας για κάθε συμβάν, όσο και στην σωστή πληροφόρηση για τον τόπο που αυτό εκδηλώθηκε ώστε να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Οι σωστές πληροφορίες προς την υπηρεσία μας είναι “το Α και το Ω” στην πιο άμεση επέμβασή μας», τόνισε ο κ. Ατσαλάκης.

Αλλά και ζήτησε όλοι να καλούν το 199 σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται φωτιά.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ