Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδα«Βόμβες» από Βρυξέλλες για ΕΛΣΤΑΤ - Θέτουν θέμα Ευρωδικαστηρίου!

«Βόμβες» από Βρυξέλλες για ΕΛΣΤΑΤ – Θέτουν θέμα Ευρωδικαστηρίου!

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η υπόθεση των στατιστικών και η χλιαρή αντίδραση της Αθήνας στο αίτημα της Κομισιόν για ενεργή στήριξη των στατιστικών του 2010-2015 σκιάζει την έναρξη της 2ης αξιολόγησης με το θέμα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των πρώτων συναντήσεων των δύο πλευρών.

Επί της ουσίας. Σήμερα ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος γνωρίζει πλήρως και απόλυτα τι συμβαίνει με τα ελληνικά στατιστικά και τους κινδύνους που περιέχει η συνεχής συκοφάντηση των στοιχείων της περιόδου 2010-2015, θα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίον θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την αξιοπιστία των στατιστικών και να διαψεύσει τα μυθεύματα περί φουσκωμένων ελλειμμάτων.

Πηγές της ευρωζώνης εξήγησαν μάλιστα στο real.gr τους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το ζητάει αυτό από την ελληνική κυβέρνηση:

1. Η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών και ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει τον εποπτικό ρόλο να παρεμβαίνει στο εσωτερικό των κρατών μελών για θέματα της αρμοδιότητάς της – τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών μελών είναι ένα από αυτά.

2. Η Κομισιόν έχει την υψηλή εποπτεία της Eurostat, η οποία ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει την μοναδική αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί και να αποδέχεται για την ορθότητα ή όχι των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών.

3. Και πάλι από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απορρέει ότι η Eurostat και η Κομισόν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, αλλά μόνο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

4. Όταν τα εθνικά δικαστήρια διαπιστώνουν τέτοιου είδους “διένεξη”, οφείλουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδικαστικό ερώτημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πράξουν.

5. Για την Κομισιόν είναι σαφές ότι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την μεθοδολογία της Eurostat, η οποία πιστοποίησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 – 2015 – αν κάποιος διαφωνεί με τη Eurostat πρέπει να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

6. Για την Κομισιόν, το Συμβούλιο των 28, το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα παραποιούσε συστηματικά τα δημοσιονομικά της στοιχεία τα έτη πριν την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης και χρειάστηκε επιτόπιος έλεγχος ενός έτους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της παραγωγής στατιστικών.

7. Καθώς η παραποίηση των στατιστικών από την κυβέρνηση Καραμανλή και την διοίκηση της τότε ΕΣΥΕ αποτελούσε παράβαση των κοινοτικών κανόνων, η Κομισιόν είχε ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάση και η υπόθεση απεσύρθει μόνο όταν εγνωσμένα αποκαταστάθηκε η ποιότητα των στοιχείων.

8. Τα κράτη μέλη που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 έχουν αμετακλήτως συμπεράνει -κάτι που καταγράφεται σε συμπεράσματα eurogroup και στα νομικά κείμενα και τις εισηγητικές εκθέσεις όλων των προγραμμάτων διάσωσης- πως τότε η εθνική στατιστική αρχή έκρυβε το ύψος του ελλείμματος με πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων.

Καθώς για την Κομισιόν ισχύουν όλα τα παραπάνω και εφόσον η περαιτέρω, άκαιρη, άσκοπη και ψευδής δυσφήμιση των ελληνικών στατιστικών μπορεί να στερήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εκ της συνθήκης προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων για την προστασία και την εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών να πάρει θέση, όπως οφείλει και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, έναντι μιας καταφανούς περίπτωσης ετεροδικίας.

Η Κομισιόν θεωρεί παράδοξο να τίθεται εν αμφιβόλω η μεθοδολογία της Eurostat από έναν διάδικο σε ένα εθνικό δικαστήριο και ζητά από την κυβέρνηση να δράσει όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Για την Κομισιόν όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και είναι απόλυτα σαφές ότι το θέμα θα έχει συνέχεια στο επίπεδο του eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου και στο επίπεδο του euro working group απόψε.

Πηγές του EWG είχαν επισημάνει στο real.gr εδώ και καιρό τον “παράλογο”, όπως λένε χαρακτήρα της υπόθεσης και όλα τα παραπάνω θα φροντίσουν να τα υπενθυμίσουν στους Έλληνες συνομιλητές τους.

Όσο για τις διαρροές για “προστασία των ανθρώπων των Βρυξελλών”, που διαδίδουν κύκλοι των Αθηνών, κύκλοι των Βρυξελλών επιστρέφουν την κατηγορία και κάνουν λόγο για “συντήρηση καταστρεπτικών για τη χώρα μυθευμάτων, εσκεμμένη απόκρυψη της νομικής πραγματικότητας και προστασία πολιτικών ομάδων που βαρύνονται με την απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009”.

Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν τότε Πρόεδρος του Eurogroup, θυμάται και έχει πλήρη εικόνα για το ποιος έκανε τι εκείνη την εποχή για να φτάσουμε στο “the game is over” που ακούστηκε στο eurogroup του Νοεμβρίου του 2009 (ένα μήνα μετά την παραδοχή του 12,7 τον Οκτώβριο του ίδιου έτους). Το μήνυμα λοιπόν είναι: “λαγός την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του”.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα