ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΈναρξη της περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο Ρεθύμνου

Έναρξη της περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο Ρεθύμνου

Από

Ημερομηνία

Τα διαχειριστικά μέτρα συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά και της παραλίας ωοτοκίας, που αποτελεί και παραλία αναψυχής για τις επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου του κόλπου Ρεθύμνου (από το Δελφίνι μέχρι τη Σκαλέτα).Συνίσταται να ακολουθούνται τα εξής μέτρα:
• Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
• Απομάκρυνση/ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.
• Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
• Αποφυγή ισιώματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
• Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.
• Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλούνται τα ενήλικα άτομα που προσπαθούν να κάνουν τις φωλιές τους (περίοδος ωοτοκίας) και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί (περίοδος εκκόλαψης).
• Οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα επιτρέπονται μόνο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίουν εκάστου έτους.

Η περίοδος ωοτοκίας για το 2017 ξεκίνησε επίσημα με τις πρώτες φωλιές της Καρέτα καρέτα στο νησί της Ζακύνθου και στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένουμε την 1η φωλιά και στην Κρήτη. Με την άμεση εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης από την επιχείρησή σας εξασφαλίζεται η σωστή επιστημονική καταγραφή της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, η ολοκληρωμένη προστασία του είδους αλλά και η σωστή και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας ωοτοκίας.

www.goodnet.gr

Πρόσφατα άρθρα