Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΈμποροι σε αδιέξοδο στα Χανιά

Έμποροι σε αδιέξοδο στα Χανιά

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η πλειοψηφία των εμπόρων στα Χανιά, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που πραγματοποίηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, μέσω της οποίας διαπιστώνεται επίσης ότι οι εκπτώσεις δεν είχαν κανένα αντίκρισμα για τις περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ρο 65% των ερωτηθέντων είχε μείωση στον τζίρο σε σχέση με την περσινή καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο, που κυμάνθηκε από 10%-20%. Το 25% απάντησε ότι δεν είχε καμία αυξομείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο και το 10% απάντησε ότι είχε μια αύξηση 10%-20% σε σχέση με πέρυσι.
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Βουρλάκης και η γ.γ. Ιωάννη Μπινιά, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναδέλφων μας η πτώση του τζίρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους φόρους και τα χαράτσια ,στην μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στην δράση των πολυεθνικών».
Στην ίδια έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων (90% περίπου) ,τάσσεται κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πλειοψηφία έχει την άποψη ότι πρέπει να έχουμε διαφορετική εμπορική πολιτική σε σχέση με τις πολυεθνικές. «Είναι σημαντικό για εμάς το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσωπικής επαφής και της άμεσης εξυπηρέτησης. Επίσης δεν θα πρέπει εμείς να ακολουθούμε ούτε τα ωράρια ούτε και τι “προωθητικές” ενέργειες των πολυεθνικών», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του συλλόγου (60%) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του, ενώ το υπόλοιπο 40% με δυσκολία μπορεί ακόμη να ανταπεξέλθει, περικόπτοντας όμως άλλες βασικές ανάγκες του.
«Φαίνεται καθαρά ότι αν και η πόλη μας είναι πρώτος τουριστικός προορισμός, η πλειοψηφία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων δεν εισέπραξε τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα» παρατηρεί ο Σύλλογος, συμπληρώνοντας πως «η οικονομική κρίση καλά κρατεί και σε συνδυασμό με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ένωσης σπρώχνουν τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στο περιθώριο. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος των πολυεθνικών».
Τέλος, επισημαίνεται πως «σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι της έρευνας είναι ότι η παρουσία και η δράση του συλλόγου μας, δείχνει ότι με την παραπέρα ενδυνάμωση του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης της πόλης μας».

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα