Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ«Όχι άλλα πλαστικά στις θάλασσές μας! Καθαρίζουμε την παραλία του Ανάλουκα!»

«Όχι άλλα πλαστικά στις θάλασσές μας! Καθαρίζουμε την παραλία του Ανάλουκα!»

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετέχει στην δράση «Όχι άλλα πλαστικά στις θάλασσές μας!

Καθαρίζουμε την παραλία του Ανάλουκα!», που οργανώνει το WWF Ελλάς, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή  του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου  Σητείας (Φ.ΟΡ.Σ.Σ), τους Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ), το Δήμο Σητείας, το τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την σημαντική προσπάθεια    που ως στόχο έχει τον καθαρισμό της παραλίας του Ανάλουκα στον οικισμό Διόνυσο ΣΟΕ, από τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που όχι μόνο πλήττουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου, απειλούν σοβαρά το τοπικό οικοσύστημα με υποβάθμιση, αλλά  και να αναδείξουν το  τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα από την χρήση των πλαστικών και ιδιαίτερα αυτών των συσκευασιών μιας χρήσης.

Εκτός από την «αισθητική» ρύπανση, ποιο σοβαρή είναι η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η καταστροφή της βιοποικιλότητας τους.

Οι μεγάλες πλαστικές συσκευασίες, όπως οι σακούλες, μπορούν να έχουν ολέθριο αποτέλεσμα για τις χελώνες, τις φώκιες και τα δελφίνια, αφού τα ζώα κινδυνεύουν να μπλεχτούν, να πνιγούν και να στραγγαλιστούν με αυτά ή να τα καταπιούν.

Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.

Όμως, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός οργανισμών είναι πιθανό να καταπιεί τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως «μικροπλαστικά» (πλαστικά κομμάτια μικρότερα των 5mm). Τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι με δεδομένη την εκτεταμένη  και μαζική χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 με 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς.

Στην Ελλάδα είμαστε εθισμένοι στην   κουλτούρα της σπατάλης, και την κουλτούρα της μίας χρήσης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ’ ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και η λύση του είναι στα χέρια μας, αρκεί  αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου  δίνουμε ραντεβού στις 10.30 π.μ. στην παραλία του Ανάλουκα συμμετέχοντας ενεργά στην δράση «Όχι άλλα πλαστικά στις θάλασσές μας!

Καθαρίζουμε την παραλία του Ανάλουκα!», που οργανώνει το WWF Ελλάς.

Σητεία Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα