Επανερχόμαστε στη δημοσίευση των «δριμών», όπως υποσχεθήκαμε πριν ένα μήνα, ανακοινώνοντας στο παρόν σημείωμα αναλυτικά τις προβλέψεις μας για όλο το επόμενο 12μηνο.

Οι παρατηρήσεις μας έδειξαν τα παρακάτω:

Θα έχομε ένα φτωχό σε βροχές φθινόπωρο. Προβλέψαμε στις 7 Αυγούστου σωστά τις βροχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με ένταση και ζημιές κατά τόπους για μετά τις 15 Αυγούστου. Τέλη Αυγούστου έπεσαν και στη Δυτική Κρήτη. Ως τις 20 Σεπτεμβρίου στη Νότια Ελλάδα κάτι μπορεί να προκύψει. Οι συννεφιές του Σεπτέμβρη και τα συνεχή σκαμπανεβάσματα του καιρού, που προβλέπω μέσα στο Σεπτέμβρη μέχρι τις 10 Οκτώβρη, μπορεί να φέρουν καιρό φθινοπωρινό. Θα έχουμε συνεχείς μεταλλαγές, κυρίως μέσα στο Σεπτέμβρη. Στα γειτονικά μας κράτη κυρίως η Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, αλλά και στη Γαλλία σοβαρές βροχοπτώσεις μέσα στον Οκτώβρη. Εδώ φοβάμαι φέτος άνυδρους νότιους ανέμους. Γι’ αυτό φοβάμαι άνυδρο τον Οκτώβρη με νοτιάδες και συννεφιές. Στο τέλος του μήνα αυτού κάτι φέρνει ο καιρός ως αλλαγή χωρίς αέρηδες.

Στις αρχές Νοεμβρίου (πρώτη εβδομάδα), ΒΔ άνεμοι με πτώση θερμοκρασίας και πιθανό πρωτοβρόχι. Μιλούμε για τη Νότια Ελλάδα: Κυκλάδες, Νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Δεν φαίνονται δυνατές βροχές. Μετά τις 10 του μήνα έρχονται συννεφιές πιο πυκνές, κρύο από βορρά. Βλέπω ανομβρία ως τις 25 του μήνα, οπότε παρουσιάζονται πολλά φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα για έντονες βροχές με ζημίες στους αγρότες. Στην Κρήτη «φτώχεια» από βροχοπτώσεις το μήνα αυτόν, με εξαίρεση ένα ως δύο ξαφνικά «μπουρίνια» βροχής με ΒΔ ανέμους.

Το Δεκέμβριο (αρχές) ξεκινά ο χειμώνας για τη νότια Ελλάδα: Πολύ κρύο, αραιές χιονοπτώσεις, βροχές στα πεδινά, με πολύ πυκνές συννεφιές, σχεδόν καθημερινά. Στις γιορτές των Χριστουγέννων, πραγματικός χειμώνας με όλα τα φαινόμενα αλλά και εμπόδια στο λιομάζωμα. Ακολουθεί ένας μήνας καταπληκτικός, ο Ιανουάριος. Πολλή προσοχή με πολλές προφυλάξεις από όλους γι’ αυτόν το μήνα του 2018. Τα χιόνια πιθανόν να κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ολόκληρη η Ελλάδα τον Ιανουάριο στα χιόνια και με πολικές θερμοκρασίες ως τις 15 Φεβρουαρίου. Πολλές ζημιές στην ύπαιθρο.

Ακολουθεί διάστημα καθαρότητας της ατμόσφαιρας και τη νύχτα πολύ κρύο με πάχνες. Όλοι οι άνθρωποι, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα χρειαστούν συστηματική θέρμανση σε πόλεις και χωριά. Στην αρχή του Μάρτη θα πέσουν λιγοστές βροχές και αργότερα πολλές συννεφιές χωρίς βροχή. Η υπόλοιπη άνοιξη, όπως το φθινόπωρο, χωρίς βροχές.

Γύρω στις 20 του Μάη έρχεται αλλαγή καιρού στη νότια Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη με βροχές. Το τελευταίο δεν είμαι βέβαιος αν επαληθευτεί, επειδή τα σημάδια που παρατήρησα στις 28 Αυγούστου δεν ήταν ξεκάθαρα.

Ο Ιούνιος φέρνει τον πρώτο καύσωνα στα μέσα του μήνα και μετά τις 20 τα πρώτα μελτέμια στο Αιγαίο, που μπορεί να βαστάξουν και 2,5 μήνες φέτος. Δύο καύσωνες τον Ιούλη με 38-41 βαθμούς και ο Αύγουστος περνά καλύτερα με φυσιολογικές θερμοκρασίες. Εξαίρεση η εβδομάδα μεταξύ 12-20 Αυγούστου με αρκετή ζέστη. Οι ανωτέρω προβλέψεις έγιναν και με το παλιό και με το νέο ημερολόγιο του Αυγούστου και τα σημάδια ήταν τα ίδια δυστυχώς.

Ανακεφαλαιώνοντας εφιστώ την προσοχή σε όλους: για οικονομία στο νερό αλλά και προφυλάξεις από το δυνατό χειμώνα των 3 μηνών. Προτείνω για τα φράγματα αλλαγή πολιτικής για την εξεύρεση νερού για ύδρευση (Αποσελέμη) και άρδευση (Μπραμιανά κλπ.), γιατί η επόμενη χρονιά έχει πολύ σύντομο χειμώνα και χρειαζόμαστε και άλλες πηγές εύρεσης και εξοικονόμησης νερού. Γεωτρήσεις στη Μαλαύρα Καβουσίου, όπου χάνονται στη θάλασσα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα κι εμείς θέλομε να σύρει ο Καλαμαυκιανός ποταμός για να γεμίσει το Μπραμιανό. Το φράγμα Αποσελέμη, ε αυτό είναι δα που φέρνει τα μεγάλα προβλήματα σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως το Οροπέδιο Λασιθίου και τα χωριά Μάλλες, Βιάννος, Καλό Χωριό, Λακώνια και Ποτάμους. Ας τα δουν οι αρμόδιοι. Λέτε να αδυνατίσουν οι πηγές των χωριών αυτών από τα έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου; Πολλοί το λένε και το φοβούνται.

Εύχομαι καλό χειμώνα σε όλους και θα τα λέμε πότε-πότε. Φυλάξτε αυτό το σημείωμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΗΣ