Ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Σκοπός του συνόλου των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η απονομή φόρου τιμής στους Έλληνες του Πόντου. Άλλωστε, η ύπαρξη και ενεργή παρουσία προσφυγικών συλλόγων, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται, να επιβιώνουν στις δυσκολίες και να παραμένουν αλληλέγγυοι. Με το βλέμμα της ψυχής μας να ατενίζει από την κρητική γη, τον Εύξεινο Πόντο ευελπιστούμε ότι θα ξυπνήσουμε μνήμες, κυρίως για αυτούς που έχουν ρίζες από τον Πόντο, αλλά και γνώση και συγκίνηση για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες, μουσικά χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και χοροί με το γνωστό τους δυναμισμό και πάθος, θα αποτελέσουν το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Οι Πόντιοι διατηρώντας την παράδοσή τους ακμαία, δίνουν το μήνυμα σε όλους ότι μπορεί να έχουν χαθεί οι τόποι αλλά δεν έχει χαθεί η μνήμη των ανθρώπων που προχώρησαν, έδωσαν ζωή, «φορώντας» τη μνήμη σαν πανοπλία, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη. Η αγάπη του ποντιακού ελληνισμού για τα «ιερά χώματα» φέρνει μια γλυκιά συγκίνηση γεμάτη νοσταλγία και αναμνήσεις. Γι’ αυτούς, οι πατρίδες που χάθηκαν δεν είναι ξεχασμένες και όση σκόνη και αν πέσει στο εξώφυλλο του βιβλίου της ποντιακής ιστορίας, πάντα θα υπάρχουν δυο χέρια να το καθαρίσουν ευλαβικά, να το μελετήσουν και να το βάλουν στο ράφι της ιστορίας όπως του αξίζει. Μέσα από τα πολιτιστικά ταξίδια της λαογραφίας και του πολιτισμού, της ψυχής και των ονείρων θέλουμε και εμείς ως σύλλογος να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ευξείνιας Παρακαταθήκης. Μέλη, φίλοι του συλλόγου και όλη η κοινωνία του τόπου μας ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου που μέσα από τις φλόγες της καταστροφής, φορτώθηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά και περνώντας από τα δύσβατα μονοπάτια, με την ψυχή στο στόμα, την έφεραν στη μητέρα πατρίδα.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
- Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Κινηματοθέατρο REX / Ώρα 19:30
Α’ μέρος εκδήλωσης
Ομιλητές – Ομιλίες
- Βλάσης Αγτζίδης διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας – συγγραφέας
«Αναζητώντας τις αιτίες για την ποντιακή τραγωδία»
- Νίκος Ζουρνατζίδης
Ερευνητής – χοροδιδάσκαλος – συγγραφέας
«Χορευτικές διαδικασίες και χοροί του Πόντου , επιδράσεις αλλογενών φύλλων»
- Προβολή ντοκιμαντέρ
«Πόντος οι μεγάλες ώρες, την πατρίδα μ’ έχασα»
Β’ μέρος εκδήλωσης
«Πόντου γεύσεις», κέρασμα κοινού με ποντιακά εδέσματα
Στο χώρο του κινηματοθέατρου REX θα υπάρχει έκθεση ποντιακών στολών, οργάνων και αντικειμένων.
- Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Σχολή χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη (Δημοκρατίας 106) / Ώρα 10:30 – 13:30
Σεμινάριο ποντιακών χορών από το χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη
Λίμνη Αγίου Νικολάου / Ώρα 20:00
Ποντιακοί χοροί από τους ποντιακούς συλλόγους Ηρακλείου «Εύξεινος Λέσχη» και Χανίων «H Ρωμανία»
Προσκεκλημένοι ομιλητές
- Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και μεγάλωσε στη Αθήνα. Είναι διδάκτορας Ιστορίας στο ΑΠΘ. Οι βασικές σπουδές του είναι στα μαθηματικά και τους Η/Υ. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία. Τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών καθώς και δυο φορές με «Εύφημο Μνεία» από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Αμπχατζίας από την εμπόλεμη περιοχή και τη συγκρότηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το 1966. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υφυπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Σήμερα υπηρετεί σε θέση συμβούλου στο Ίδρυμα Ελληνικού πολιτισμού.
- Ο κ. Νίκος Ζουρνατζίδης. Διακεκριμένος χοροδιδάσκαλος, ερευνητής ποντιακών χορών και συγγραφέας. Γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας το Νοέμβριο του 1947. Τελείωσε τις σπουδές του παίρνοντας την ειδικότητα του εργοδηγού μηχανολόγου. Γνώρισε το χορό από τα πρώτα βήματα της ζωής του στο χωριό του που ήταν αμιγώς ποντιακό. Υπηρέτησε και υπηρετεί τον ποντιακό πολιτισμό από το 1964 – όπου εντάχθηκε για πρώτη φορά σε χορευτική ομάδα – μέχρι και σήμερα. Από το 1971 – 1979 ήταν χορευτής και υπεύθυνος του ποντιακού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος του θεάτρου «Δόρα Στρατου» ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος όλου του χορευτικού. Έχει καταγράψει όλους τους ποντιακούς χορούς και τα τραγούδια, έχει διδάξει σε πολλούς ποντιακούς συλλόγους στην Ελλάδα και σε πολλά μέρη του εξωτερικού, έχει οργανώσει και οργανώνει σεμινάρια. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την ποντιακή παράδοση. Είναι δημιουργός του χορευτικού ομίλου «Σέρρα». Το βιβλίο του με τίτλο «Χορευτικές διαδικασίες και χοροί του Πόντου» διδάσκεται στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. H έρευνα του έχει εκδοθεί με τίτλο «Συμβολή στην έρευνα του ποντιακού χορού». Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας.