Αρχική Άλλα νέα Ελλάδα Αυτοί είναι οι λόγοι που το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι θα δοθεί κοινωνικό...

Αυτοί είναι οι λόγοι που το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα έως το τέλος Δεκεμβρίου

Από

Ημερομηνία

Στην εξοικονόμηση ύψους 2,1 δισ. ευρώ που θα έχουμε από το ασφαλιστικό ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών και επιμένει ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 820 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,2% του ΑΕΠ αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα και η υπερφορολόγηση του 2016 έχουν εξαντλήσει την δυναμική του σε βαθμό που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει για το 2017 έσοδα 550 εκ ευρώ λιγότερα από τον στόχο. Όμως, κάποιες διαγραφές οφειλών του ΕΟΠΠΥ, και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα περιμένουν το 2018 πια να συμψηφίσουν τις φουσκωμένες εισφορές που πληρώνουν με βάση τα εισοδήματα του 2015, έχουν κάνει τη διαφορά.

Τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ και των υπολοίπων Ταμείων αναμένεται να είναι βελτιωμένα κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την αναμενόμενη υστέρηση κατά 550 εκατ. των εσόδων. Στο υπόλοιπο των 1,5 δισ. που προκύπτει, αν αφαιρέσει κανείς από το «πλεόνασμα» του ασφαλιστικού την υστέρηση των εσόδων, το υπουργείο κρατά περίπου 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αποκλίσεων κυρίως για το σκέλος των εσόδων και σκοπεύει να διοχετεύσει τα υπόλοιπα σε ασθενείς κοινωνικά ομάδες.

Το ποιοι θα είναι δικαιούχοι είναι ακόμη ασαφές αλλά σίγουρα η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη για 1000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να υλοποιηθεί.

Τούτο, διότι από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν με παρέμβαση της Γερμανίας πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επειδή δόθηκε το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, έγινε ξεκάθαρο ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να έχει την σφραγίδα των δανειστών.

Μάλιστα, τότε έγινε σαφές ότι δεν είναι επιθυμητό η όποια υπεραπόδοση να μοιράζεται χωρίς καλή επεξεργασία σε κάποιες κοινωνικές ομάδες . Από τότε οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι το πλεόνασμα του πλεονάσματος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών και όχι τυχαία κοινωνικά επιδόματα.

Σε αυτήν την φάση και αφού η Ελλάδα μπαίνει αισίως στον τελευταίο γύρο πριν από το τέλος του προγράμματος κανείς , ούτε η ΕΕ ούτε και το ΔΝΤ, δεν μιλά για νέα μέτρα για τον επόμενο χρόνο, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που έχουν για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

Εκεί που συγκλίνουν, όμως, είναι ότι μέχρι και το τέλος του προγράμματος το παλιό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών που μετρήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στα 6,3 δισ. θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και τα τέλη Αυγούστου του 2018. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν τα πάει καλά σε αυτό το θέμα αφού στο παραπέντε τρέχει να συγκεντρώσει τα στοιχεία για να εξασφαλίσει την δόση των 800 εκ ευρώ στο EWG της 26ης του μήνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το πιο πιθανό είναι ότι οι δανειστές θα επιμείνουν το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος να δοθεί για ληξιπρόθεσμα με ένα μικρό μέρος του να ενισχύει το κονδύλι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Πηγή: enikonomia

Πρόσφατα άρθρα