Έντονος είναι ο προβληματισμός των παραγόντων της ελληνικής ξενοδοχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στις επιχειρήσεις, στην ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, στη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις για συντήρηση εγκαταστάσεων και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και στην απώλεια θέσεων εργασίας, η επιβολή από την κυβέρνηση του νέου φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, από την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Σε 340 εκατομμύρια ευρώ και 6.174 θέσεις εργασίας υπολογίζονται οι απώλειες στην οικονομία της Ελλάδας, από την επιβολή του φόρου διαμονής, σύμφωνα με τη μελέτη της «Grant Thornton» που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το ΞΕΕ ζητά την απόσυρση του νόμου για το φόρο διαμονής που θα πρέπει να χρεώνονται για κάθε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή διαμέρισμα οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι μονάδες ενοικιαζομένων καταλυμάτων, από τη σεζόν του 2018. Γιατί, όπως καταδεικνύει η έρευνα, μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν απώλειες στην οικονομία και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Η μελέτη έχει τίτλο «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα» και αναφέρει ότι: «Ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται στα 84 εκατομμύρια ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού αυτού μεγιστοποιηθεί μέσω διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις, τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια».

Παράλληλα, η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικά, οι απώλειες στην οικονομία από την εφαρμογή του νόμου για το φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό, διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9% προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η επιβολή ενός φόρου οδηγεί ως αποτέλεσμα σε αύξηση της τιμής του δωματίου, λόγω μετακύλησης της δαπάνης στους καταναλωτές, τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά δεδομένου ότι το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται ακριβότερο και χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητά του.

Ταυτόχρονα αν τα ξενοδοχεία δεν μετακυλήσουν την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές, τότε θα υποστούν μείωση των αποτελεσμάτων τους ή θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο τη μείωση της ζήτησης.

Η εταιρεία που έκανε την έρευνα επισημαίνει ότι ως συνολική συνέπεια ο νέος αυτός φόρος θα χειροτερέψει το τελικό αποτέλεσμα των ξενοδοχείων σε σημαντικό βαθμό και θα δημιουργήσει έτσι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ταμειακής διαχείρισης των επενδυτικών και χρηματοδοτικών τους ροών.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη του ΞΕΕ σημειώνει ότι η επιβολή του φόρου διαμονής θα μειώσει το σύνολο της αγοράς που δημιουργούν στα ξενοδοχεία κατά 2,51% (435 εκατ.), δηλαδή τα έσοδα από τα 17,36 δις θα μειωθούν στα 16,93 δις ευρώ.

 

Υφεσιακό μέτρο

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης χαρακτήρισε το φόρο διαμονής καταστροφικό για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και εξαιρετικά υφεσιακό μέτρο.

«Ο φόρος δημιουργεί μείωση της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, είτε άμεσα αν μετακυληθεί στον πελάτη που αυτόματα σημαίνει και αύξηση της τιμής του, είτε αν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι θα μειωθούν τα έσοδά τους, γεγονός που θα μειώσει τις επενδύσεις επιφέροντας υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που παρουσίασε τη μελέτη, τόνισε ότι «στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα, μετά από 8χρόνια κρίσης, απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα που αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία».

 

Τι ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες

Στην Ελλάδα ο φόρος ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχειακού καταλύματος θα κυμανθεί από 0,50 – 4 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση. Συγκεκριμένα: 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο για ξενοδοχεία 1 ή 2 αστέρων, 1,50 ευρώ για τα 3 αστέρων, 3 ευρώ για μονάδες 4 αστέρων και 4 ευρώ για μονάδες 5 αστέρων. Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια /διαμερίσματα: 0,50 ευρώ/ δωμάτιο/ διανυκτέρευση.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η διαμονή επιβαρύνεται ήδη με τέλος παρεπιδημούντων (0,5% επί του μισθώματος κλίνης που καταβάλλεται στους Δήμους.

Ουσιαστικά, ο φόρος διαμονής και το τέλος παρεπιδημούντων έχει τον ίδιο στόχο, επιβαρύνουν την υπηρεσία διαμονής και μπορεί να εγείρουν και ζήτημα διπλής φορολόγησης (υπερφορολόγησης) του ίδιου υποκείμενου φόρου.

– Στην Τουρκία δεν υπάρχει τέτοιος φόρος.

– Στην Ισπανία ο «τουριστικός φόρος» εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2012, ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση με μέγιστη διάρκεια χρέωσης 7 διανυκτερεύσεις. Το ύψος του κυμαίνεται από 0,45 ως 2,25 ευρώ ανά άτομο/ διανυκτέρευση. Εξαιρούνται οι επισκέπτες κάτω των 16 ετών.

– Στην Ιταλία ο φόρος διαμονής  ισχύει από το 2011, ανά άτομο/ διανυκτέρευση. Κυμαίνεται από 0,50 – 7 ευρώ (υπάρχουν ηλικιακές εξαιρέσεις που ποικίλουν από πόλη σε πόλη για ηλικίες 10 -18), με διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία και εποχή.

– Στην Κροατία ο σχετικός φόρος διαμονής ισχύει από το 2009 και κυμαίνεται από 0,25 – 1 ευρώ ανά άτομο (άνω των 18 ετών – για τα άτομα 12 -18 ετών έχει έκπτωση 50%) και ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή του καταλύματος.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ