Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΗμέρες καλοκαιρίας, έξω από τα συνήθη της χειμερινής περιόδου

Ημέρες καλοκαιρίας, έξω από τα συνήθη της χειμερινής περιόδου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ημέρες καλύτερες και από τις Αλκυονίδες μας περιμένουν στην Κρήτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η επικράτηση ενός πεδίου Υψηλών πιέσεων, με το κέντρο του στη ΒΑ Ευρώπη ευνοεί τη διατήρηση της καλοκαιρίας, με ηλιοφάνεια, ενώ και η νότια τάση των ανέμων σε συνδυασμό με μία θερμότερη εισβολή από τα νότια στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα αποδώσει αρκετά υψηλότερες τιμές στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας,  με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τους 20°C, κυρίως μετά την Κυριακή. Οι πολύ καλές αυτές καιρικές συνθήκες, τυπικά, δε μπορούν να χαρακτηρισθούν ως Αλκυονίδες ημέρες μιας και η διάταξη των Βαρομετρικών συστημάτων δεν είναι συνακόλουθη με αυτή που τυπικά προσδιορίζει τις ημέρες αυτές, όπως έχουν καταγραφεί από τους Αρχαίους  Έλληνες.

Συνήθως από τα μέσα Ιανουαρίου αναμένουμε την εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βόρεια, προκαλώντας ένα βαρύτερο χειμωνιάτικο σκηνικό με χαμηλότερες θερμοκρασίες και σημαντικότερες χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινά. Προς το παρόν ο Σιβηρικός Αντικυκλώνας, η “Πολική αρκούδα” όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι παλαιότεροι Μετεωρολόγοι, παραμένει αρκετά αδρανής δίνοντας ακόμη κυρίαρχη θέση στα Βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από τα Δυτικά – ΝΔ της Κρήτης να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην καιρική κατάσταση του νησιού μας. Έτσι λοιπόν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και πάλι η κίνηση ενός Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δυτικά, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει αυτό το σκηνικό της καλοκαιρίας με κάποιες βροχές να σημειώνονται, έστω και κατά τόπους στην Κρήτη, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά σε χαμηλότερα και πιο κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για αύριο Σάββατο, ημέρα της Μεγάλης εορτής των Θεοφανείων αναμένεται πολύ καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη, με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι πολύ ασθενείς, με την πρωινή άπνοια και τις χαμηλές θερμοκρασίες να ευνοεί και το σχηματισμό ομίχλης κατά τόπους στο νησί. Λίγο αργότερα όμως αναμένεται να επικρατήσουν Ανατολικοί έως και ΝΑ άνεμοι με την ένταση του να κυμαίνεται στα 1-3 Μποφώρ. Οι θάλασσες όμως θα παραμένουν γαλήνιες δίνοντας την ευκαιρία για ένα λαμπρό εορτασμό στον Αγιασμό των υδάτων. Η θερμοκρασία κατά τόπους στην ενδοχώρα θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη όμως να διαμορφώνεται στις παράκτιες πόλεις κοντά στους 11°C , ενώ η μέγιστη αναμένεται να πλησιάσει προς τους 20°C.

Από την Κυριακή έως και το πρωί της Τετάρτης  αναμένεται να διατηρηθούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο το νησί με λίγες νεφώσεις , πρόσκαιρα αυξημένες, στα νότια. Οι άνεμοι θα διατηρήσουν μία Νότια τάση χωρίς όμως να ενισχύονται ιδιαίτερα και μόνο κατά τόπους μπορεί να φθάνουν τα 3 έως και 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με την ελάχιστη να ανέρχεται και πάνω από τους 12°C ενώ σημαντικά αυξημένες αναμένεται να είναι οι μέγιστες τιμές αφού θα ξεπερνούν και τους 20°C.

Σταδιακή αλλαγή στο σκηνικό αυτής της καλοκαιρίας αναμένεται από την Τετάρτη, από την κίνηση ενός Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά και θα πρέπει να αναμένουμε νεότερα προγνωστικά δεδομένα προκειμένου να προσδιορίσουμε με αξιοπιστία τα όποια καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους στην Κρήτη. Πάντως, αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επαναφορά της διακύμανσης της σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα