Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΗ ένταξη του «στειακού πηδηκτού» στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco

Η ένταξη του «στειακού πηδηκτού» στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Έχοντας μία μεγάλη ιστορία και πλούσια δράση το Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, εξακολουθεί να δίνει δυναμικά τα «παρών» στα πολιτιστικά -και όχι μόνο- δρώμενα της περιοχής.

Η Πρόεδρος του σωματείου κ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη αναφέρθηκε σε έναν από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες δράσης του σωματείου η προσπάθεια του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας για την ένταξη του «στειακού πηδηκτού» ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο φάκελος κατετέθη στο Υπουργείο Πολιτισμού το περασμένο καλοκαίρι, αποσπώντας μάλιστα τα εύσημα του Υπουργείου για το ποιοτικό περιεχόμενό του. Ξεκίνησε δε, μία άριστη, όπως ανέφερε η κ. Ψαρουδάκη, συνεργασία με το Υπουργείο μέχρι και σήμερα με σκοπό να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή, σε επίπεδο Unesco. Η προετοιμασία για την ένταξη στον κατάλογο «καλών πρακτικών» της Unesco αποτελεί καίριο στόχο για το τρέχον έτος. Ο φάκελος βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Υπουργείο. «Αυτό το βήμα είναι η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς, το πρώτο μέρος του στόχου μας», εξήγησε.

Αλλά και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτού, έγιναν εκδηλώσεις- βιωματικά σεμινάρια με επίκεντρο τον στειακό πηδηκτό, στην περιοχή της Σητείας  και δημιουργήθηκε μία παραγωγή, μικρού μήκους ταινίας -ντοκιμαντέρ για το χορό. «Στόχος», συμπλήρωσε, «για την τρέχουσα χρονιά είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων, της όλης προσπάθειας που έχει γίνει για τον στειακό πηδηκτό.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί έξι εκδηλώσεις σε χωριά σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στην πόλη. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο στην Μυρσίνη, τον Μάιο στο Χαμέζι, τον Ιούνιο στη Ζήρο και την Σφάκα, τον Ιούλιο στην Πραισό και στην Καζάρμα την 1η Αυγούστου. Η εκδήλωση θα καταλήξει σε καντάδα μέσω πέντε ξεχωριστών σημείων μέσα στην πόλη με μουσική και κεράσματα. Στις εκδηλώσεις θα γίνεται αναφορά στον στειακό χορό και θα προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους, που έχει δημιουργηθεί, ενώ θα παρουσιαστούν χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας κι άλλους χορευτικούς ομίλους πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής της Σητείας και του Νομού Λασιθίου σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί ο πλούτος του συγκεκριμένου χορού και της παράδοσής μας.

Η όλη προσπάθεια αναμένεται να τελεσφορήσει τον επόμενο ή το μεθεπόμενο χρόνο με την διοργάνωση ενδεχομένως στη Σητεία συνεδρίου του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων Ελλάδος, το οποίο στηρίζει το Τοπικό Τμήμα και συνεργάζεται άψογα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα