Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας ετέθη η υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Υπ19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/Leader )» Δράση 19.2.4 «Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση σε αγροτικές περιοχές». Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίας Τερζής ανέφερε ότι «με την έναρξη του Leader, ο Δήμος ετοιμάζεται να υποβάλει προτάσεις στον συγκεκριμένο άξονα που αφορά το ιδιαίτερο πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, τον “Ερωτόκριτο” και το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Στην λογική αυτή στοχεύουμε στην ανάδειξη και την διατήρηση του κτηρίου της οικίας του Κορνάρου, το Δημοτικό κατάστημα της περιοχής και τους μύλους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 100.000».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης ανέφερε ότι η εισήγηση είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι ολοκληρωμένη. Όπως εξήγησε, «όταν οργανώνεις μία τόσο σοβαρή δράση με τόσα χρήματα θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση του κόσμου, δεδομένου ότι ο χώρος στο Πισκοκέφαλο όπου βρίσκονται η οικία του Κορνάρου, το τοπικό κατάστημα και οι μύλοι είναι δύσκολος τόπος όσον αφορά την διέλευση των οχημάτων, αλλά και πεζών». Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανθρώπινης υποστήριξης, άρα επάνδρωσης των δομών αυτών για τη λειτουργία τους.

«Για την στελέχωση των δομών», απάντησε ο κ. Τερζής, «η κείμενη νομοθεσία δεν αφήνει την δυνατότητα στους φορείς του δημοσίου να προχωρήσουν σε προσλήψεις, όπως θα ήθελαν. Βέβαια ένας σχεδιασμός δεν γίνεται με την λογική του τώρα, αλλά με μία προοπτική δεκαετίας, δεκαπενταετίας ώστε να εκμεταλλευτείς τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, να δημιουργήσεις δομές και υποδομές και στην πορεία να υπάρξει μέριμνα για την στελέχωση. Αν λειτουργούσαμε αυστηρά με την λογική της στελέχωσης, δεν θα έπρεπε να κάνουμε καμία δομή και υποδομή. Άρα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πρώτα χρηματοδοτήσεις δεδομένου ότι όλοι οι Δήμοι και ο Δήμος Σητείας δεν έχει τους πόρους και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει. Δεν πρέπει να αρνούμαστε τα πάντα προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος έστω και με μορφή συμβάσεων εργασίας να έχει προσωπικό. Είναι σωστή η παρατήρηση για την στελέχωση των δομών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση συζητούμε την χρηματοδότηση των δομών σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Επίσης στο θέμα της στελέχωσης για δομές πολιτιστικές, γεωλογικές κλπ. υπάρχει η λογική της υποστήριξης από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς των τοπικών περιοχών. Έχει ήδη γίνει επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πισκοκεφάλου, που έχει εκφράσει την πρόθεση να αναλάβει σε συνεργασία με τον φορέα που θα υλοποιήσει την δράση την στελέχωση ώστε να λειτουργούν οι δομές και να είναι επισκέψιμες από τον κόσμο».

Η προσβασιμότητα στην περιοχή του Πισκοκεφάλου είναι θέμα, όπως σημειώθηκε, καθώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων, που είναι πολύ χρονοβόρα, όμως είναι θέμα που θα επανέλθει στην πορεία μέσα από άλλες δράσεις ή αυτόνομες ενέργειες του Δήμου.

 

Ψηφιακή απεικόνιση

Για τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες προέκυψε η δράση στο Πισκοκέφαλο ρώτησε ο Σύμβουλος κ. Θεοδόσης Γαρεφαλάκης. Όπως απάντησε ο κ. Τερζής, «καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια τα δύο τελευταία κυρίως χρόνια ώστε να αναδειχθεί το μοναδικό έργο για τα δεδομένα της Κρήτης και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Βιτσέντζου Κορνάρου, εξ ου και η ανακήρυξη του τρέχοντος ως έτους Βιτσέντζου Κορνάρου από το Δήμο, αλλά και του 2019 από την Περιφέρεια για την Κρήτη. Σε αυτή τη λογική και σε αυτή την προσλαμβάνουσα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα προκειμένου να κάνουμε τα συγκεκριμένα κτήρια προσβάσιμα προς το κοινό, αναβαθμίζοντάς τα λειτουργικά και πρακτικά».

Το σώμα ομόφωνα αποφάσισε την υποβολή της πρότασης, όπως και την υποβολή πρότασης στο Ε.Π. «Κρήτη» με Α.Π. «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Κρήτης» και τίτλο «Δράση 2.c.1 Ενίσχυση εφαρμογών στον τομέα του ηλεκτρονικού πολιτισμού και τουρισμού (τομέας RIS3 Crete )».

Η πρόσκληση έχει εκδοθεί από την Περιφέρεια Κρήτης με χρηματοδοτήσεις ανά πρόταση έως 300.000. Η πρόταση του Δήμου Σητείας είναι κοστολογημένη στα 297.550 κι αφορά την ψηφιακή απεικόνιση και την οργάνωση των χώρων που προαναφέρθηκαν προκειμένου διαδραστικά να επικοινωνεί ο επισκέπτης με εικόνες και να λαμβάνει πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή του Πισκοκεφάλου, όπως ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ