Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροχωρεί η αναβάθμιση εννέα παιδικών χαρών στο δήμο Αγ. Νικολάου

Προχωρεί η αναβάθμιση εννέα παιδικών χαρών στο δήμο Αγ. Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σε δύο μέρη έχει σπάσει η μελέτη της πιστοποίησης, επισκευής και αντικατάστασης 32 συνολικά παιδικών χαρών σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη, το πρώτο μέρος της μελέτης είναι συνολικού προϋπολογισμού 210.000 € περίπου (χωρίς ΦΠΑ) και θα απορροφήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών. Το δεύτερο μέρος, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ολόκληρης της μελέτης ανέρχεται σε 800.000 € (αρχική εκτίμηση, χωρίς την έκπτωση).

Το πρώτο σκέλος της μελέτης, όπως λέει η κ. Πρατσινάκη, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης για να πάει προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να μπει στη διαδικασία της δημοπράτησης. Μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ολοκληρωθούν ορισμένες τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται να «πέσουν» από την Υπηρεσία και οι σχετικές υπογραφές.

 

Οι πρώτες εννέα παιδικές χαρές

Η μελέτη συγκεκριμένα αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμών, δαπέδων ασφαλείας και κατάλληλου και επαρκούς φωτισμού σε ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές του Δήμου Αγίου Νικολάου. Έτσι θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν κατάλληλες για χρήση και θα πιστοποιηθούν, σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες προϋποθέσεις και τεχνικές προδιαγραφές και με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ασφαλείας και πιστοποίησης (ΕΝ 1176:2008 και ΕΝ 1177:2008).

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στις εξής εννέα υφιστάμενες παιδικές χαρές του Δήμου Αγίου Νικολάου:

– Στον Άγιο Νικόλαο στην περιοχή Όρμος

– Στη Νεάπολη επί της οδού Γυμνασιάρχου Δασκαλάκη εντός του Δημοτικού Κήπου και απέναντι από τον Παιδικό Σταθμό (2)

Στις Τοπικές Κοινότητες:

– Βρουχά, στον οικισμό Πλάκα

– Καλού Χωριού, στην περιοχή Ίστρον

– Κρούστα, εντός της αυλής του Δημοτικού Σχολείου

– Μέσα Λακωνίων, στην περιοχή Μέσα Σχίσμα

– Μιλάτου

– Λιμνών, εντός της αυλής του Παλαιού Σχολείου.

Και στις εννέα αναφερθείσες παιδικές χαρές διενεργήθηκαν αυτοψία και έλεγχος και κατεγράφησαν ο υφιστάμενος εξοπλισμός και η εν γένει κατάσταση του χώρου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απαραίτητες προσθαφαιρέσεις εξοπλισμών, δημιουργώντας έναν ασφαλή και πιστοποιήσιμο χώρο παιχνιδιού.

Σύμφωνα και με τη μελέτη, προβλέπεται  καθαίρεση και απομάκρυνση των ακατάλληλων εξοπλισμών, με τα όργανα που θα απομακρυνθούν να αντικαθίστανται από καινούριους εξοπλισμούς.

 

23 ακόμη παιδικές χαρές σε δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης μελέτης αναβάθμισης, περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες 23 παιδικές χαρές -από τις 32 συνολικά που είχαν ήδη καταγραφεί για τις ανάγκες της αρχικής συνολικής μελέτης σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου. Εκτός από την καταγραφή έχει ήδη εκπονηθεί ένα μέρος αυτού του σκέλους, ωστόσο οι διαδικασίες για να προχωρήσει και το κομμάτι αυτό (δημοπράτηση) μεταφέρονται σε δεύτερο χρόνο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος της συνολικής μελέτης.

Οι 23 αυτές παιδικές χαρές είναι οι εξής:

– Αγίου Νικολάου: Λίμνη, Κιτροπλατεία, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Οδός Ιπποκράτους (περιοχή Κοπράνες), Οδός Αθανασίου Διάκου

– Νεάπολης: Εργατικές Κατοικίες

– Στην Δ.Κ. Ελούντας: Πλατεία, Αλυκές, Πάνω Ελούντα

– Βρουχά, στο Δημοτικό Σχολείο

– Έξω Λακωνίων, στην Παναγία

– Στην Τ.Κ Καλού Χωριού, δίπλα στο Δ. Σχολείο

– Μέσα Λακωνίων, στα Φλαμουριανά (εντός Σχολείου)

– Σκινιά, εντός αυλής Σχολείου

– Πρίνας, εντός αυλής Σχολείου

– Βουλισμένης: εντός αυλής Σχολείου

– Βρυσών, εντός οικισμού, στο Σχολείο

– Καρυδίου, εντός οικισμού

– Καστελίου, δίπλα στο Κοινοτικό Γραφείο

– Λατσίδας, εντός αυλής Σχολείου

– Νικηθιανού, κοντά στο Κοινοτικό Γραφείο

– Βραχασίου, στο Βραχάσι, στο Σίσι.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τοσα χρονια, οχι μονο οι πολιτες, ακομα κ η Ανατολη με αρθρα διαμαρτυρεται για τις παιδικες χαρες (που ειναι γνωστο οτι η Ανατολη ειναι σαν την Ελβετια,δεν κανει κριτικη ποτε). Επρεπε να φτασουμε σε προεκλογικη περιοδο,οχι για να γινουν εργα αλλα να πουν ενα «θα». Για ποσο προβατα μας περνανε για να θεωρουν με μερικα «θα» οτι θα ξαναβγει δημαρχος αυτος και το παρεακι του; Τοσα χρονια χαμενα, εργα μηδεν. Και αν πουν οτι δεν γνωριζαν για τις παιδικες χαρες (παρολο που σαν δημοτικη αρχη ειναι διπλα στους δημοτες!) ενα google search θα τους βγαλει τα αρθρα και τις διαμαρτυριες.
    Αποτελεσμα: μηδεν εις το πηλικο και η ντροπη να απουσιαζει,μονο θρασος.

  2. Σιγά, οι παιδικές μας χαρές κοιμούνται…
    Είναι απογοητευτική η απουσία έστω και μίας πρότυπης παιδικής χαράς στην πόλη μας με χώρους πρασίνου, που να πληροί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας με φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση. Με ικανή περίφραξη, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής παραμονή των παιδιών, με καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, τουαλέτες, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία…
    Από την μια δεν συντηρούνται οι υπάρχουσες παιδικές χαρές και έχουν μετατραπεί σε χώρους φαντάσματα. Από την άλλη δεν έχει δημιουργηθεί κανένας καινούριος χώρος αναψυχής για τα παιδιά μέσα στον αστικό ιστό παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Τον τελευταίο καιρό οι κριτικές των πολιτών γι αυτό το θέμα εύλογα αναζωπυρώνονται.
    Οι παιδικές χαρές σχετίζονται με την καθημερινότητα των παιδιών μας και της δικής μας. Παιδικές χαρές με ελάχιστα παιχνίδια, αφρόντιστες, εγκαταλελειμμένες και επικίνδυνες για χρόνια, υποδηλώνουν τα χαμηλά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας εν γένει.
    Επαρκής αριθμός με παιδικές χαρές σύγχρονες, εξοπλισμένες με τον πιο ενδεδειγμένο και μελετημένο παιδαγωγικά τρόπο, θα δήλωνε πολλά για την παιδαγωγική μας ευθύνη μας και τις αξίες μας, για τον σεβασμό μας στον δημόσιο χώρο αλλά και ότι ο ίδιος ο δημόσιος χώρος σέβεται τις ανάγκες μας.
    Ξεχαρβαλωμένες, ασυντήρητες παιδικές χαρές και απουσία παιδικών φωνών και γέλιων. Τα παιδιά εγκλωβισμένα στα σπίτια τους, αγνοούν την ανεμελιά της παιδικής χαράς. Δεν ξέρουν τι σημαίνει λατρεία να παίζουν και να συναναστρέφονται με άλλα παιδιά, της γειτονιάς ή άλλα. Ζουν σε μια πόλη που απαγορεύει τις συναντήσεις και τις γνωριμίες, τις αναμείξεις και αλληλεπιδράσεις, καταργώντας τη διαγενεακή συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο .
    Μεγαλώνουν σε μια πόλη όπου ο φαντασιακοί κόσμοι παιδιών και ενηλίκων κοιμούνται … Καληνύχτα…

    Μ.Χ.

    (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ

  3. Καλά τόσα παιδιά στον Άγιο Νικόλαο μόνο μια παιδική χαρά θα αναβαθμίσουν????? Και αυτή εκτός πόλεως???? Ντροπή!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα