Οι φοιτητές στο τμήμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (τέως Τ.Ε.Ι. Κρήτης) στον Άγιο Νικόλαο επιζητούμε η τρέχουσα «πανεπιστημιοποίηση» του ακαδημαϊκού ιδρύματος να αποφέρει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, χωρίς όμως να αμεληθούν ήδη υπάρχουσες ελλείψεις στις υποδομές. Το γεγονός μάλιστα ότι από Οκτώβριο θα τρέχουν δυο προγράμματα σπουδών στα τμήματα του ιδρύματος, ενώ ήδη υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε κάποια από αυτά, επαυξάνει την ανάγκη εξασφάλισης για εμάς που ήδη σπουδάζουμε στο ίδρυμα ώστε να μπορούμε να ολοκληρώσουμε ομαλά τις σπουδές μας.

Με 108 υπογραφές που συλλέχθηκαν από φοιτητές του τμήματος στις 5 και 6 Ιουνίου, οι φοιτητές απαιτούμε αύξηση της χρηματοδότησης στο ίδρυμα ώστε να αντιμετωπιστούν σχετικά αιτήματα (όπως αυτά αναγράφονται στο έγγραφο αιτημάτων που υπέγραψαν φοιτητές):

–   Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα της πανεπιστημιοποίησης.

– Εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών προσωπικού για κάθε τμήμα και δημιουργία νέων θέσεων. Ιδιαίτερα ώστε να μην υπάρχει κανένα «κενό» με την έναρξη του πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών.

– Εξασφάλιση αύξησης χρηματοδότησης αλλά και δίκαιη κατανομή αυτής ώστε τα τμήματα του ιδρύματος να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Επιπλέον, οι φοιτητές επιβαρύνονται για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ με 2 ευρώ ανά εισιτήριο μετ’ επιστροφής ενώ η μηνιαία κάρτα κοστίζει 25€. Δρομολόγια τις καθημερινές γίνονται κάθε 2 ώρες, ενώ δρομολόγια Σαββάτου/Κυριακής (ώστε φοιτητές του τμήματος να σιτίζονται) εξαρτώνται από εξωτερική επιχορήγηση, και γίνονται μια φορά ανά μέρα. Αιτούμαστε λοιπόν να υπάρξει κρατική επιχορήγηση για την διευκόλυνση των φοιτητών του τμήματος μας σε θέματα μεταφορών και στέγασης.

– Να λάβει η διοίκηση του ιδρύματος υπόψιν ανησυχίες των φοιτητών και να μας δοθεί λόγος για τις αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές μας.

Οι φοιτητές αποφασίζουμε ομόφωνα μετά από γενική συνέλευση την Πέμπτη 6 Ιουνίου, να προχωρήσουμε στα παρακάτω:

– Διεκδίκηση έγκυρης ενημέρωσης από την κεντρική διοίκηση του ιδρύματος για την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης, ώστε να απαντηθούν με ουσιαστικό τρόπο ερωτήματα που αφορούν τους φοιτητές.

– Συνάντηση με τον προϊστάμενο του τμήματος για την προώθηση των σχετικών αιτημάτων.

– Απαίτηση διαλόγου με την πρυτανεία του ιδρύματος στο Ηράκλειο ώστε να εκφραστούν οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, με απαίτηση να δοθεί βήμα και στους φοιτητές για ζητήματα της πανεπιστημιοποίησης.

–  Μετά από σχετική συνεδρίαση και συλλογή των απαραίτητων υπογραφών, οι φοιτητές του τμήματος εκκινούμε την διαδικασία για την ίδρυση σωματίου με στόχο την (και για πρώτη φορά) επίσημη συλλογική μας εκπροσώπηση.

 

 

 

Το έγγραφο των αιτημάτων

 

Αιτήματα φοιτητών σχετικά με την «πανεπιστημιοποίηση» του Τ.Ε.Ι. Κρήτης

 

Η «πανεπιστημιοποίηση» του Τ.Ε.Ι. Κρήτης φαίνεται να λαμβάνει χώρα με ταχείες διαδικασίες και αποφάσεις. Οι φοιτητές πασχίζουμε να ενημερωθούμε έγκαιρα και έγκυρα, αλλά στο παρόν κλίμα αυτό αποδεικνύεται δύσκολο.

Λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι το Τ.Ε.Ι. αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ακόμα ζητήματα των οποίων η επίλυση δεν είναι εύκολη, αλλά με την υφιστάμενη μεταβατική διαδικασία για την ίδρυση του «Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», τα πράγματα μόνο πιο απλά δεν γίνονται.

Το τοπικό τμήμα στον Άγιο Νικόλαο, για χρόνια λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές στο δυναμικό του. Μάθαμε πρόσφατα πως σε παρόντα χρόνο ο αριθμός αυτών είναι μόλις 7. Βλέπουμε επίσης μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση του «Συλλόγου Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης» πως το έκτακτο προσωπικό σε κάποια τμήματα ξεπερνάει το 60%. Φαίνεται λοιπόν πως το εν λόγω ζήτημα απασχολεί έντονα το ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα στον Άγιο Νικόλαο αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα με την μετακίνηση των φοιτητών, η οποία αποδεικνύεται ακριβή αλλά και αναξιόπιστη. Με τα δρομολόγια να γίνονται κάθε 2 ώρες, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών δεν μπορούν παρά να ρυθμίζονται βάσει των δρομολογίων, και όχι το αντίθετο. Επίσης, φοιτητές του τμήματος ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε φοιτητικές εστίες, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να εργάζονται.

Με το ίδρυμα λοιπόν να έχει τμήματα σε κάθε νομό της Κρήτης, κύρια ανησυχία των φοιτητών είναι το ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του ιδρύματος, μπορεί ακόμη και να ενταθούν όταν θα έρθει η ώρα να κατανεμηθούν πόροι για την κάλυψη των νέων αναγκών που θα υπάρξουν με την διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης.

Καθώς λοιπόν και η σχετική νομοθεσία φαίνεται να αφήνει και διάφορα κενά για το πώς θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες στην πράξη, εμείς οι φοιτητές δεν βαλλόμαστε να αφεθούμε στην καλή θέληση πολιτικών βλέψεων του εκάστοτε υπουργού αλλά και της διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Δεδομένου ότι έως τώρα δεν έχει δοθεί λόγος στους φοιτητές για τις διαδικασίες αυτές, με συλλογή υπογραφών αιτούμαστε από τη διοίκηση του ιδρύματος καθώς και στο υπουργείο παιδείας τα παρακάτω:

– Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα της πανεπιστημιοποίησης.

– Εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών προσωπικού για κάθε τμήμα και δημιουργία νέων θέσεων. Ιδιαίτερα ώστε να μην υπάρχει κανένα «κενό» με την έναρξη του πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών.

– Εξασφάλιση αύξησης χρηματοδότησης αλλά και δίκαιη κατανομή αυτής ώστε τα τμήματα του ιδρύματος να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Επιπλέον, οι φοιτητές επιβαρύνονται για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ με 2 ευρώ ανά εισιτήριο μετ’ επιστροφής ενώ η μηνιαία κάρτα κοστίζει 25€. Δρομολόγια τις καθημερινές γίνονται κάθε 2 ώρες, ενώ δρομολόγια Σαββάτου/ Κυριακής (ώστε φοιτητές του τμήματος να σιτίζονται) εξαρτώνται από εξωτερική επιχορήγηση, και γίνονται μια φορά ανά μέρα. Αιτούμαστε λοιπόν να υπάρξει κρατική επιχορήγηση για την διευκόλυνση των φοιτητών του τμήματος μας σε θέματα μεταφορών και στέγασης.

– Να λάβει η διοίκηση του ιδρύματος υπόψιν ανησυχίες των φοιτητών και να μας δοθεί λόγος για τις αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές μας.