Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου εκδήλωση του Γεωπάρκου της Σητείας με θέμα: «Γνωριμία με την ιστορία, τη λαογραφία και την γεωκληρονομιά του Χαμεζίου».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου, την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την στήριξη της Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου).

Ήταν μια ξεχωριστή και όμορφη βραδιά, που ξεκίνησε με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού από τον πρόεδρο της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου κ. Γιάννη Ζουμάκη. Το Λαογραφικό Μουσείου Χαμεζίου διαθέτει εξαιρετικά εκθέματα από την καθημερινότητα των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, πολύ καλά συντηρημένα, που δείχνουν το μεράκι και την αγάπη των ανθρώπων του χωριού για το τόπο και την ιστορία τους. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με κεράσματα από τις φιλόξενες κυρίες του χωριού. Ακολούθησε περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του χωριού, η οποία ολοκληρώθηκε στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού σε μια περιοχή κατάφυτη από πεύκα, με καταπληκτική θέα.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για το Γεωπάρκο της Σητείας και την γεωκληρονομιά της περιοχής από τον υπεύθυνο του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλη Περάκη, καθώς και για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους του χωριού, από τους αρχαιολόγους κ. Νίκο Πανουτσόπουλοκαι την κα. Εύη Σίκλα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλή μουσική και χορό, από την ορχήστρα ποικίλης μουσικής «ΤΣΙΤΑ ΚΟΡΔΑ».

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο και τα μέλη της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου, για την φιλοξενία και την συνεργασία τους, την Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου) για την στήριξη της εκδήλωσης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. για την οργανωτική υποστήριξη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τους αρχαιολόγους κ. Νίκο Πανουτσόπουλο και κα. Εύη Σίκλα και τέλος την ορχήστρα ποικίλης μουσικής «ΤΣΙΤΑ ΚΟΡΔΑ».

Το Γεωπάρκο της Σητείας συνεργάζεται με όλους του πολιτιστικούς συλλόγους της Σητείας, που είναι εταίροι του Γεωπάρκου σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολή του μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Χαμέζι.

Από το Γεωπάρκο Σητείας