Συνάντηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων και  μονοπατιών των χωριών του Δήμου Ιεράπετρας
Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Ιεράπετρας και αντιδημάρχου Α. Σκουλούδη με το δίκτυο πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”
O αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Ιεράπετρας στην ΓΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης
«Giro Di Neapoli» από τον Π.Ο. “Δρήρος”
Κατανυκτικός εσπερινός και ομιλία
Συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου στο Eudamus 2024
Μ. Πεπόνης: Το Λασίθι ενωμένο και δυνατό αποδεικνύει ότι έχει φωνή και στέλνει “μήνυμα” για την υγεία σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
Προσοχή στις αγορές μας στα Σαρακοστιανά
Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη Τζωρτζίνα-Ομόφωνη η απόφαση του Δικαστηρίου
Παρακολουθήστε την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον άδικο χαμό του Μανόλη Κριτσωτάκη
Πτώση 8,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο

Αραβικός Σύνδεσμος κατά Νετανιάχου: Υπονομεύει την πιθανότητα ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει στρατηγικής σημασίας τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» από πλευράς του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες Τρίτη να προσαρτήσει «αμέσως» την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση που επανεκλεγεί στο αξίωμά του στις αμφίρροπες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία εβδομάδα.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Οι Παλαιστίνιοι, που υπέγραψαν τη δεκαετία του 1990 προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, θέλουν η περιοχή να ενταχθεί στο μελλοντικά ανεξάρτητο Κράτος που οραματίζονται.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.

Ο οργανισμός «θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», σύμφωνα με το κείμενο.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» την προεκλογική υπόσχεση του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, εάν επανεκλεγεί στις νέες πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το βασίλειο τονίζει πως «αυτή η δήλωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε αργά χθες βράδυ το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.

Εξάλλου το Ριάντ ζητεί την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), προσέθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».

Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκρής Θάλασσας — της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, κατά τους βιβλικούς όρους που χρησιμοποιεί ο Νετανιάχου — ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 εβραίοι έποικοι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. Η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 28 χωριά και μικρότερες κοινότητες Βεδουίνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι χαρακτήρισε μέσω Twitter την εξαγγελία του Νετανιάχου «σοβαρή κλιμάκωση».

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ.

Το εμιράτο του Κατάρ επανέλαβε ότι τάσσεται πάντα υπέρ της λύσης των δύο Κρατών στο Μεσανατολικό.

Η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), προεξόφλησε μέσω Twitter ότι σκοπός του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλλει το όραμά του για «το μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

Μαχόμενος για την πολιτική του επιβίωση, μετά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου στις οποίες επικράτησε εντελώς οριακά, ο Νετανιάχου επανέλαβε ταυτόχρονα τη δέσμευσή του να προσαρτήσει όλους τους οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ σημείωνε στις αρχές Μαΐου πως ελπίζει το Ισραήλ να μελετήσει σοβαρά το σχέδιο που εκπόνησε ο ίδιος και αναμένεται να παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ προσεχώς, πριν «προχωρήσει» στην εφαρμογή του «οποιουδήποτε σχεδίου» για την προσάρτηση τομέων της Δυτικής Όχθης.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το αμερικανικό σχέδιο, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ τηρούν ανοικτά φιλοϊσραηλινή στάση και άρα είναι αδύνατο πλέον να παίξουν ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist