Επιμορφωτικό σεμινάριο κυκλοφοριακής αγωγής στους ανήλικους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα κάνει το Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου. Μια πρωτοβουλία, σημαντική και ουσιαστική.

Η τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τραγικές επιπτώσεις αρκετές φορές. Παρά τη σημασία του προβλήματος, όμως, συχνά οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν φαίνεται να αναλογίζονται την ευθύνη τους.

Στα πλαίσια λοιπόν της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης της μη συμμόρφωσης των ανηλίκων με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου, της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και του Δικαστηρίου Ανηλίκων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί Σεμινάριο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε αίθουσα του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου.

Στη διοργάνωση του σεμιναρίου θα συμμετέχουν επίσης η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου και ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων. Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν ανήλικοι παραβάτες του ΚΟΚ με τους κηδεμόνες τους, με σκοπό την αύξηση της συναίσθησης και την κινητοποίηση της ευθύνης τους.

 

Βιωματική εκπαίδευση

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλύεται το νομικό πλαίσιο, θα παρουσιάζονται οι φυσικοί και λογικοί κίνδυνοι που εκτίθενται οι ανήλικοι και οι κηδεμόνες τους, με σκοπό την συμβολή στην ομαλή εξέλιξη της συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης των ανηλίκων που λόγω της ηλικίας τους στερούνται βιωμάτων και εμπειρίας, ώστε να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεριφορά. Σκοπός είναι το σεμινάριο να αποτελέσει μια βιωματική εκπαίδευση που θα προσφέρει μια ισχυρή εμπειρία των κινδύνων που συνοδεύουν μια ανεύθυνη συμπεριφορά, της μη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και παράλληλα η επαφή με την Τροχαία να οδηγήσει στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και στην ανάληψη πρωτοβουλίας προς την ανάπτυξη σωστής και υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης από το Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου την οποία και θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, ώστε να λάβει γνώση το δικαστήριο και οι εισαγγελικές αρχές. Μαζί με τη βεβαίωση θα παραλαμβάνουν και φάκελο κατάλληλου έντυπου ενημερωτικού υλικού.

«Ελπίζουμε το σεμινάριο να κινητοποιήσει τους έφηβους και τους κηδεμόνες τους στην ανάπτυξη πρωτοβουλίας και αλλαγής της συμπεριφοράς τους και παράλληλα να αποτελέσει μια θετική εμπειρία προς την ομαλή κοινωνικοποίηση τους», εξηγεί ο Διοικητής της Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης.

 

Σημαντική πρωτοβουλία

Σε κοινωνικό επίπεδο, θεωρώ πως πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία και συνεργασία υπηρεσιών που έχω καταγράψει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, για δύο λόγους: Απευθύνεται στα νέα παιδιά, που έχουν ανάγκη καθοδήγησης αλλά και στους γονείς τους, που ως παιδιά της «ελληνικής ευμάρειας», ήταν μια γενιά που τα όρια ήταν για να καταρρίπτονται διαρκώς. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, είναι χρήσιμη και πρέπει να προσπεράσει το επικοινωνιακό αντίκτυπο και ν’ αποκτήσει συνέχεια με περαιτέρω δράσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ