Να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και ενημέρωση με τον Δήμο Ρεθύμνου, κάλεσε τους πολιτιστικούς συλλόγους ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης και η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ώστε να υπηρετήσουν όλοι μαζί το κοινό όραμα της καλύτερης και ποιοτικότερης τουριστικής προβολής και ανάδειξης του Ρεθύμνου.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνης συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ρεθύμνης όπου ο κ. Μαρινάκης συζήτησε μαζί τους καίρια και φλέγοντα θέματα των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου, ενώ η κα Μπιρλιράκη παρουσίασε τον τρόπο προβολής των οικισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι φορείς των πολιτιστικών συλλόγων ενημερώθηκαν σχετικά με τις δράσεις του γραφείου Πολιτισμού-Τουρισμού και την επίτευξη των στόχων πάνω στους οποίους εργάζεται τα τελευταία έτη, και ιδιαίτερα την εργασία της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης πάνω στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην προσπάθεια για 12μηνο τουρισμό και την προσπάθεια συνεργασίας του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τους νέους τρόπους επικοινωνίας με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. την επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου τουρισμού www.rethymno.guide, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με τους οικισμούς και τις προοπτικές για το μέλλον.

 

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν επίσης για το νέο δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης που ενεργοποιείται σε όλο το εύρος του δήμου ενώ από το τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξέλιξη ή πρόκειται να υλοποιηθούν.

 

Στο Ρέθυμνο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τα προγράμματα: CIVITAS DESTINATIONS, CASTWATER Interreg-Med, Plasteco Interreg Europe, In-Circle Interreg-Med, Apollo- EU Platforms. Πρόκειται για συνεργασίες και προσπάθειες που γίνονται σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη στο Ρέθυμνο και που ο δήμος επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων.

 

Τέλος γίνεται μία σημαντική προσπάθεια μέσω ερωτηματολογίου που οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Ρεθύμνης παρέλαβαν από το τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού ώστε να υπάρξει καταγραφή πληροφοριών για το χωριό και την περιοχή τους, δημιουργώντας έτσι ένα επίκαιρο και πλήρες αρχείο για κάθε ενδιαφερόμενο.