Η προκήρυξη – επανάληψη του διεθνούς, ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου», δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΤΟΛΗ. Επανέρχεται, έτσι, σε τροχιά η προοπτική ολοκλήρωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, μετά τον… εκτροχιασμό που προκάλεσε η αστοχία των ιθυνόντων του Υπουργείου Πολιτισμού, με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του, ως προς την επάρκεια της χρηματοδότησης που απαιτεί η υλοποίηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του μουσείου.

Το άγονο του διαγωνισμού που έγινε το 2019, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αιφνιδίασε και απογοήτευσε συγχρόνως, γιατί, όπως επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων, μεταθέτει ακόμη πιο μακριά το χρόνο επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά, το λιγότερο, ένα χρόνο από την αρχική εκτίμηση.

Ως προθεσμία για την κατάθεση προσφορών η προκήρυξη του διαγωνισμού ορίζει τις 3 Απριλίου 2020 και, σύμφωνα με εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων, θα απαιτηθεί άλλο ένα εξάμηνο τουλάχιστον (εφόσον δεν προκύψει καμία ένσταση από συμμετέχοντα στο διαγωνισμό) μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου- προμήθεια. Δηλαδή όχι πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο… Από κει και  μετά θα αρχίσουν να μετρούν οι 18 μήνες, που βάσει της σύμβασης θα πρέπει ο ανάδοχος να παραδώσει το Μουσείο με τις προθήκες και όλο τον λοιπό εξοπλισμό που προβλέπει ο διαγωνισμός.

Δηλαδή, κατά την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, το μουσείο θα εγκαινιαστεί μετά από δύο χρόνια – αρχές ή μέσα του 2022 …

Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Γιατί, ενώ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ο αρχικός  προϋπολογισμός των απαιτούμενων εργασιών και προμηθειών  είχε διαμορφωθεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου,  δυστυχώς, κάποιοι παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού θεώρησαν «έξυπνο» αν όχι σκόπιμο, να κόψουν καινοτόμες εφαρμογές που θα καθιστούσαν το Μουσείο πραγματικά μοντέρνο,  προκειμένου να περιοριστεί η συνολική δαπάνη. Ετσι, την περιόρισαν  περίπου στο 55% της αρχικής ώστε να «χωρέσει» στο ΠΕΠ Κρήτης, μαζί με άλλα έργα στον Αξονα του Πολιτισμού του Ε.Π. του ΕΣΠΑ. Και πάλι δεν τα κατάφεραν! Ο διαγωνισμός ήταν άγονος αφού κανείς εργολάβος – προμηθευτής δεν κατέθεσε προσφορά, θεωρώντας το έργο ασύμφορο!

Τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ήταν ενήμερη για το «φιάσκο» του διαγωνισμού που αφορούσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, κατά την επίσκεψή της στην Κρήτη, ανακοίνωσε κατόπιν συνεννόησης και με την Περιφέρεια Κρήτης, την αύξηση του προϋπολογισμού για το διαγωνισμό, από 1.229.000 (με ΦΠΑ 24%) σε 2.100.000 (με ΦΠΑ).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη ΣΑΕΠ 0021 στο πλαίσιο του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν, τελικά,  με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού συμπεριλήφθηκαν και ορισμένες ή όλες οι σύγχρονες εφαρμογές για τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου μουσείου ή απλά αυξήθηκε το οικονομικό αντικείμενο αφήνοντας το φυσικό αντικείμενο με τις «περικοπές» που επέβαλαν οι σπεύσαντες το 2019 να κάνουν οικονομία στα κοινοτικά και στα εθνικά κονδύλια…

Υπενθυμίζομε ότι  για τη διαμόρφωση – ανάπλαση του περιβάλλοντα, υπαίθριου χώρου του Μουσείου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα  Σοφιανού είχε δηλώσει αρχικά  ότι θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης, για την υλοποίηση της οποίας θα αναζητηθεί χωριστή χρηματοδότηση…