ΑρχικήVideoΗ εορτή της Αναλήψεως στον Αλμυρό (βίντεο)

Η εορτή της Αναλήψεως στον Αλμυρό (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Με ιερή κατάνυξη προσήλθαν σήμερα πολλοί προσκυνητές στην εορτή της Αναλήψεως, στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου. Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Παν. Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, πλαισιωμένος από ιερείς της πόλεως.

Μικρά παιδιά και μεγαλύτεροι κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ακολουθώντας την προτροπή του Πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε:

Εορτάζουμε σήμερα το υπερφυές γεγονός της Αναλήψεως του Χριστού μας, το οποίο επισφραγίζει την επιγής παρουσία του Ιησού Χριστού στον κόσμο και ανοίγει την ιστορία της Εκκλησίας.

Η Ανάληψη του Χριστού μας αποτελεί βασικό δόγμα της Πίστεώς μας, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως «και ανελθόντα στους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός».

Αδελφοί μου,

Ο Χριστός στο λόφο του Γολγοθά έδωσε την πιο συγκλονιστική μάχη όλων των αιώνων. Συγκρούστηκε με το διάβολο, τον κατέβαλε και τον αιχμαλώτευσε μαζί με ολόκληρο το βασίλειό του. Πλέον ο Χριστός με την Ανάληψή του ανεβαίνει στον ουρανό νικητής και θριαμβευτής, μοιράζοντας στους ανθρώπους την άφεση των αμαρτιών, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την αγάπη και την αδελφοσύνη. Πάνω απ’ όλα όμως ο Χριστός μας αναβιβάζει την πεπτωκυία ανθρώπινη φύση στον ουρανό, την θεοποιεί και χαρίζει στους ανθρώπους το Άγιο Πνεύμα, πέμπει «άλλον Παράκλητον», ο οποίος πλέον καθοδηγεί την Εκκλησία. Ο Χριστός με την Ανάληψή Του στους ουρανούς δεν μας αφήνει ορφανούς, μόνους, εγκαταλελημένους. Το Άγιο Πνεύμα που θα αποστείλει κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, δέκα ημέρες μετά την Ανάληψή Του, θα συγκροτήσει όλον τον θεσμό της Εκκλησίας, θα μετατρέψει τους αγράμματους Αποστόλους σε πνευματοφόρους κήρυκες του Ευαγγελίου. Οι Απόστολοι του Χριστού θα λάβουν τόση πνευματική και σωματική δύναμη από το Πανάγιο Πνεύμα, που δεν θα διστάσουν να οργώσουν ολόκληρη την Οικουμένη, να σπείρουν το σπόρο του Ευαγγελίου, να θυσιάσουν τη ζωή τους για το διδάσκαλό τους τον Ιησού Χριστό, τον Αναστάντα και Αναληφθέντα Κύριό μας.

Η ευλογία του αναληφθέντος Κυρίου μας περιφρουρεί τους μαθητές. Απλώνοντας τα χέρια του ο Χριστός τους ευλόγησε όλους. Τα χέρια αυτά που έπλασαν τον κόσμο, που έπλασαν τον άνθρωπο, που απλώθηκαν πάνω στο Σταυρό, τα χέρια που κρατούν τα σύμπαντα και κυβερνούν τον κόσμο δεν σταματούν την ευλογία. Ο Χριστός ευλογώντας εναποθέτει μέσα στους ανθρώπους δύναμη για να μπορούν να εκτελούν τις εντολές του. Τους χαρίζει άφθονη και απερίγραπτη τη χάρη, επισφραγίζοντας το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Τι ψάλλουμε στο κοντάκιο της Εορτής της Αναλήψεως; «την υπέρ ημών πληρώσας οικονομίαν και τα επί γης ενώσας τους ουρανοίς».

Αδελφοί μου,

Η Ανάληψη του Χριστού επιμαρτυρεί την Ανάσταση, ότι δηλαδή «ηγέρθη ο Κύριος όντως». Πλέον, οι πιστοί βλέπουν τον Χριστό εν ετέρα μορφή, στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, με τα στοιχεία του άρτου και του οίνου, τα οποία είναι σώμα και αίμα Χριστού. Το πιστεύουμε αυτό; Πιστεύουμε ότι η Θεία Κοινωνία είναι το Αναστημένο Σώμα του Χριστού; Αν πραγματικά το πιστεύουμε, γιατί αφήνουμε ανοικτές τις θύρεςτων καρδιών μας, επιτρέποντας να εισέλθουν λογισμοί αμφιβολίας; Το λέγω αυτό γιατί όλον αυτό τον καιρό της πανδημίας πολλά ειπώθηκαν και ακούστηκαν για την μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας.Είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού να μεταφέρει τον θάνατο; Ακούσατε ποτέ να ησθένησε κάποιος από την Θεία Κοινωνία; Η Θεία Κοινωνία μεταφέρει την Χριστοζωή, μας μπολιάζει στην θεοκοινωνία των προσώπων, μας ενώνει στην Πίστη και μας θεοποιεί. Η εμπειρία της Εκκλησίας εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια αυτό αποκαλύπτει. Χωρίς την συχνή Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει ο χριστιανός. Η Θεία Κοινωνία αποτελεί το οξυγόνο που χαρίζει ζωή, είναι η Θεία Χάρη που αιμοδοτεί το σώμα και χριστοποιεί το πνεύμα του ανθρώπου. Μη φοβάστε λοιπόν να επιστρέψετε μετά την κρίση, τις ιντερνετικές και τηλεοπτικές παραφωνίες και κατασυκοφάντησης του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας στο Θεία Μετάληψη, να κοινωνήσετε των Αχράντων Μυστηρίων άφοβα εσείς και τα παιδιά σας.

Μην αποκάμνουμε πνευματικά από τις δοκιμασίες της ζωής. Έχουμε αρραβώνα, ενέχυρο της σωτηρίας μας το Άγιο Σώμα του Χριστού που ανέβηκε στον ουρανό. Μην απελπίζεστε. Ό,τι κι αν τύχει στη ζωή σας, ο Υιός του ανθρώπου σώζει εις το παντελές. Ελάτε, όλοι μας, να αναληφθούμε μετά του Χριστού από τα φθαρτά και τα γήινα. Να ξεφορτωθούμε τον όγκο των κατορθωμάτων μας και της αυταρέσκειάς μας. Να αποδεσμευτούμε από την ευπερίστατον αμαρτίαν, να απαλλαγούμε από τα πάθη και τις κακίες μας. Ο θησαυρός μας είναι εκεί που είναι και η καρδία μας και η καρδιά μας είναι ζωσμένη στο Χριστό. Εκείνος είναι ο πολύτιμος μαργαρίτης μας. Κι όταν αμαρτάνουμε να μετανοούμε και να αγωνιζόμαστε. Και όταν πέφτουμε κι όταν περιφρονούμε τις δωρεές του Χριστού, να μην συμβιβαζόμαστε με την πτώση μας, αλλά να λατρεύουμε τον Κύριο εν οσιότητι και δικαιοσύνη. Να ζητούμε τα άνω. Να εγκαταλείπουμε τα επί της γης, τα της τέφρας και να σηκώνουμε τα μάτια μας και τα νοήματά μας στον ουρανό.

Δεύτε λοιπόν αδελφοί μου να κάνουμε τη δική μας πνευματική ανάβαση. Να συνεπαρθώμεν μετά του Χριστού για να αξιωθούμε της δόξης Του.

Φως είναι η Ανάληψη που καθαρίζει τις αισθήσεις της ψυχής μας. Είναι ζωή. Είναι δόξα. Είναι ατίμητος θησαυρός.

Μέσα στις δυσκολίες των καιρών μας, η Ανάληψη στέλνει ένα μήνυμα. Ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν τις απολαύσεις όχι στις ουράνιες πνευματικές διαστάσεις, αλλά στον κυβερνοχώρο, στις απάτες που τους προσφέρει ο κάθε επιτήδειος. Είναι καιρός οι νέοι μας να αφυπνιστούν, να ελευθερωθούν από το δουλικό σύστημα που τους επιβάλλουν ξένα πρότυπα ζωής, που τους οδηγούν στο λήθαργο και εν τέλει στην απελπισία.

Ας γίνει η ανάληψη του Χριστού για όλους μας καιρός πνευματικής αναλήψεως. Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα