Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Κραυγή αγωνίας» από τα καταστήματα του Αγίου Νικολάου

«Κραυγή αγωνίας» από τα καταστήματα του Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

«Κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την καραντίνα και ενάμιση μήνα μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, εξέπεμψαν εκπρόσωποι της εστίασης, του εμπορικού και του επιχειρηματικού κόσμου στη συνάντηση που είχαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου με τον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ, παρουσία και του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμά Χαριτάκη που συντόνισε τη συζήτηση, ο πρόεδρος Κωστής Ζαχαριάς και μέλη του Συλλόγου Εστίασης Αγίου Νικολάου και ο πρόεδρος Μανόλης Πάγκαλος και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, μετέφεραν στον κ. Θραψανιώτη τους προβληματισμούς τους για τα όχι επαρκή, όπως είπαν, μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας από την Πολιτεία, σε ένα δύσκολο πλαίσιο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εξαιτίας του δίμηνου lockdown, της δραματικής μείωσης της κίνησης της τοπικής αγοράς με τον κόσμο ακόμη να είναι «μουδιασμένος» αλλά και της παντελούς έλλειψης τουρισμού – η μονοκαλλιέργεια του οποίου, όπως ειπώθηκε από όλες τις πλευρές, γυρίζει «μπούμερανγκ».
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του τζίρου στην τοπική αγορά ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο, τους όρους και τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες διαλέγουν να δανείσουν, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές εκείνους που δεν έχουν ανάγκη και όχι όσους επείγονται. Μεγάλος βραχνάς αποτελεί, τόνισε, η ρευστότητα στην αγορά «που είναι κινητήριος δύναμη και χωρίς αυτήν δεν πας πουθενά» ενώ εξέφρασε και την απορία όλων όσων έχουν στα χέρια τους επιταγές και το τι θα γίνει με αυτές.
Σημείωσε την ανάγκη γενναίας επιδότησης «της εργασίας και όχι της ανεργίας» και για ακόμη μία φορά οριοθέτησε τη σημασία της μικρομεσαίας επιχείρησης. Όπως είπε, μάλιστα, προβληματισμένος, σε πρόσφατη επαφή με κυβερνητικά στελέχη ακούστηκε από υφυπουργό η ατάκα «εντάξει, τι έγινε και να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις».
Ο κ. Ζαχαριάς παρέδωσε από την πλευρά του στον κ. Θραψανιώτη υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου εστίασης-διασκέδασης. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες ζητούν να έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης την ίδια αντιμετώπιση με τις τουριστικές επιχειρήσεις και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία που εντάσσονται τουριστικές επιχειρήσεις, την παράταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% και για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, να μπει και η εστίαση στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣIA, να παραταθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μέχρι τέλος Ιουλίου, να παραταθεί περαιτέρω η αναστολή πληρωμής επιταγών, σε παραβάσεις των πρωτοκόλλων του COVID-19 να υπάρχει μόνο διοικητικό πρόστιμο και όχι σφράγιση, να υπάρξει απαλλαγή από την αστική ευθύνη για κρούσματα COVID-19, να είναι αρμόδιο το υπουργείο τουρισμού για την εστίαση και όχι 16 από τα 18 υπουργεία της κυβέρνησης και να θεωρούνται οι επιχειρήσεις εστίασης τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες «δεν υπάρχει τουρισμός δίχως εστίαση, όπως επίσης και δεν υπάρχει εστίαση χωρίς τουρισμό». Τα μέλη του Συλλόγου τόνισαν ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε» και πως «είμαστε στο έλεος του Θεού», τονίζοντας πως την ίδια ώρα που ο τζίρος τους και τα έσοδα μειώνονται, τα έξοδα, αντιστρόφως, ολοένα και αυξάνονται. Όπως είπαν κάποιοι εξ αυτών προβληματισμένοι, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν και με την ανάγκη να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού με προηγουμένως, η κατάσταση αρχίζει να ζορίζει ιδιαίτερα.
Ο κ. Ζαχαριάς πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «μας κορόιδεψε σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ», σημειώνοντας πως έγινε μια ανεπαίσθητη μείωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αντί να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ σε όλα τα είδη, μπορώντας να μετακυλήσει αυτή η μείωση και στην πλευρά των πελατών.
Οι καταστηματάρχες, προσέθεσαν πως ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή θα ήταν ένας ιδανικός τρόπος για να «σπάσει» η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και να υπάρξουν και άλλοι μοχλοί ανάπτυξης.

Οι επιταγές

Στο θέμα των επιταγών στάθηκε και ο κ. Χαριτάκης, αξιολογώντας το ως το σημαντικότερο που «θα σκάσει άμεσα» όπως τόνισε για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επιχειρήσεις που έχασαν την περίοδο αυτή μεγάλο ποσοστό χρημάτων, θα κληθούν εντός του Ιουλίου – Αυγούστου να τις πληρώσουν τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους «με ανύπαρκτους τζίρους». Στο επόμενο τρίμηνο, τόνισε, «θα σφραγιστούν πολλές επιχειρήσεις», που θεωρώντας πως το δίμηνο αυτό θα μπορέσουν να «ανασάνουν» οικονομικά έχουν τοποθετήσει εκεί το σύνολο των επιταγών, κινδυνεύοντας «με κανονικό lockdown». Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χαριτάκη, να δοθεί χρηματοδότηση στους επιχειρηματίες να πληρώσουν τις επιταγές Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου σε βάθος πενταετίας.

 

Οι σχολές

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θραψανιώτης, πήρε άμεσα την «πάσα» για τις σχολές, τονίζοντας πως νιώθει πλέον «γραφικός αφού είμαι σχεδόν ο μόνος, που συνεχώς αναφέρομαι στο θέμα». Αναφερόμενος στο χρονικό της ίδρυσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των δύο σχολών σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, στην αναστολή τους από τη νυν κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο και την διαδικασία αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί τώρα για να λειτουργήσουν από τη μεθεπόμενη χρονιά «κατά προτεραιότητα οι σχολές της Κρήτης» όπως του μετέφερε ο κ. Διγαλάκης. Όπως σημείωσε «πρέπει να δούμε όλοι πως θα πιέσουμε στην κατεύθυνση αυτή, πέρα από αναπτυξιακός πόλος, θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής στην πόλη».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πανδημίας, οπότε «έβαλε πλάτη στα μέτρα της κυβέρνησης». Παρόλα αυτά, τόνισε, το κόμμα του δεν σιωπά καθώς η μικρομεσαία επιχείρηση, η εστίαση, ο τουρισμός αγωνιούν. Θα πρέπει, όπως είπε, να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων – μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι». Το πρόγραμμα του τουρισμού συγκεκριμένα, όπως είπε, αφορά σε ενίσχυση 700 εκατομμυρίων για τον εσωτερικό τουρισμό, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του και στην Κρήτη – κάτι που, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα αντίστοιχα ποσά που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Σύμφωνα με τον κ. Θραψανιώτη, «το πρόγραμμά μας δεν υπάρχει στα ΜΜΕ που είναι μονόπλευρα προσανατολισμένα στη στήριξη του κυβερνητικού έργου», αναφερόμενος στα χρήματα που συνολικά μοίρασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας του κορωνοϊού.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήδη πριν την πανδημία είχε μείνει στάσιμη και όδευε προς τα κάτω, στάθηκε στην κατάργηση της 13ης σύνταξης «που όσοι τα λάμβαναν τα κατέθεταν και στην αγορά». Τόνισε πως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αντικατέστησε τον «Φιλόδημο» αν και ουσιαστικά σε φιλοσοφία είναι ίδιο, δυσχεραίνει τη διαδικασία χρηματοδότησης και έγκρισης έργων για Δήμους όπως του Λασιθίου σε σχέση με πριν, καθώς τώρα θα υπάρχουν σχετικές επιτροπές συναποτελούμενες και από εταιρίες, εν αντιθέσει με πριν που γινόταν από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συμπλήρωσε πως ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη, με την προηγούμενη κυβέρνηση να μην προλαβαίνει, όπως είπε, να υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ και αυτό να γίνει από πέρυσι το καλοκαίρι.
Αναφορά έγινε και σε βασικά σημεία του προγράμματος όπως η αποφυγή υπερχρέωσης της κοινωνίας και η αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών (λόγω αναστολών πληρωμών, επιστρεπτέες προκαταβολές, κλπ) αλλά και στην πρόβλεψη που κάνει για άμεση παροχή ρευστότητας (μη επιστρεπτέα προκαταβολή), προκειμένου να μην επέλθει υπερχρέωση στο άμεσο μέλλον, με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση, όπως αναφέρθηκε, της ύφεσης λόγω του COVID-19. Ενώ αναφέρθηκαν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας μας από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το πρόγραμμα SURE, αλλά και το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας των 36-37 δις που σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα έτη 2016, 2017 και 2018. Με τη ΝΔ, όπως είπε ο κ. Θραψανιώτης, να επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες ή να το κάνει με τρόπο μη ωφέλιμο για το σύνολο της κοινωνίας.
Παρόντες στη συζήτηση ήταν, επίσης, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης και η συντονίστρια της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου Μαρία Καφφετζάκη και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μανόλης Αικατερινάκης.

Πρόσφατα άρθρα