Το γεγονός ότι ο υπουργός τουρισμού δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα ζητήματα του τουρισμού γιατί δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε συντονιστικό ρόλο, αιτιολογεί την μεγάλη απογοήτευση που βιώσαν οι παράγοντες του τουρισμού στην Ανατολική Κρήτη κατά την επίσκεψη του Χάρη Θεοχάρη.

Μπορεί, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο κ. Θεοχάρης να είχε καλές προθέσεις, να κάνει περιοδεία και να μιλά με όλους. Μπορεί να είναι ο πρώτος στα χρονικά υπουργός ελληνικής κυβέρνησης που ξεκινά περιοδεία στην Κρήτη από το Λασίθι και τον Άγιο Νικόλαο – κι αυτό έχει τη δική του σημειολογία για τον τόπο –  όμως, όλα τα παραπάνω θετικά δεδομένα, δεν οδηγούν σε λύσεις ή σε διεξόδους στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός αυτή την περίοδο. Κι αν για τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους, οι λύσεις και οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί με συγκροτημένο τρόπο, τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό καθώς και των μικρών επιχειρήσεων, δεν έχουν τελειωμό, παρά την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού.

Ο κ. Θεοχάρης επισκέφθηκε χθες Λασίθι και Ηράκλειο και είχε συναντήσεις με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους φορείς του τουρισμού και της αγοράς, όμως δεν είχε πολλά να πει και κυρίως να δεσμευτεί. Η παρουσία του ήταν ενός πρεσβευτή καλής θέλησης που ήρθε να καταγράψει, να αποτυπώσει και να προωθήσει τα αιτήματα για λύση των προβλημάτων στους αρμόδιους υπουργούς. Κι αυτό είναι για μια ακόμη φορά το δράμα του τουρισμού στη χώρα, που υποτίθεται πως δίνει βαρύτητα στη «βαριά του βιομηχανία». Άλλωστε, ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ηράκλειο, ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς πως πέρα από την τουριστική προβολή δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Όταν ρωτήθηκε για την καταγραφή των προβλημάτων από τους φορείς του Λασιθίου και του Ηρακλείου και ποια από τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν άμεσα για να πάει καλά η σεζόν, ο υπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχουν ζητήματα ρευστότητας, ζητήματα στήριξης των εργαζομένων και ζητήματα με τις διαδικασίες που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα αλλά θα μεταφέρουμε όπου πρέπει τα αιτήματα για να γίνουν αυτές οι διορθωτικές κινήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν από τα προγράμματα που ήδη έχουν εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει καλή συνεργασία όπως έχει δομηθεί μέχρι σήμερα. Ζήτησε δε από τον κ. Θεοχάρη να στηρίξει την επίλυση των προβλημάτων εισηγούμενος θετικά στους συναδέλφους του υπουργούς.

Αυτή την θέση έδειξε να υιοθετεί και ο Υπουργός, ο οποίος δεσμεύθηκε ν’ αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα, όπως των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

 

Να φέρουμε κόσμο

Το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει ο υπουργός Τουρισμού στην Κρήτη, ήταν η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση ν’ ανοίξει η σεζόν. Και για αυτό επένδυσε πάνω στην TUI και στην δήλωση του προέδρου της πως θα νιώθει ότι απέτυχε αν δεν φέρει το 50% των τουριστών που έφερε την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, κι από τις χθεσινές επαφές, η έναρξη της σεζόν γίνεται με δυσκολίες, ειδικά από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και των μικρών επιχειρήσεων της εστίασης που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στα νέα δεδομένα. Για το λόγο αυτό έγιναν κι από τον κ. Θεοχάρη επανειλημμένες εκκλήσεις για την ανάγκη να πιστέψουν όλοι πως αυτό που συμβαίνει είναι θετικό και πως στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η επόμενη χρονιά, που μπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει εφόσον έχει βρεθεί το εμβόλιο.