Οι αμυγδαλιές είναι γεμάτες αμύγδαλα και οι ελιές έχουν ήδη αρχίσει να γέρνουν από το βάρος του καρπού τους. Φέτος όλα τα δένδρα που παράγουν καρπούς είναι «στις δόξες τους». Το ίδιο συμβαίνει και με τις (α)μπουρνελιές που φέτος είναι γεμάτες (α)μπουρνέλες ή αμπιρνόλα ή τζάνερα ή κορόμηλα (Μαν. Πιτυκάκης, Χριστ. Χαραλαμπάκης).

Αμπουρνελιές είδα την περασμένη Κυριακή κοντά στη Σφάκα, αλλά και αλλού στη διάρκεια των πρόσφατων Κυριακάτικων εξορμήσεων στην όμορφη κρητική φύση. Τα τελευταία χρόνια τα δένδρα αυτά είναι παραγκωνισμένα. Κι’ όμως, οι αμπουρνέλες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, λένε, ισχυρή αντιγηραντική δράση.

Ο θρύλος της Πριγκίπισσας Μίρα και οι Mira-belles

Το είδος της αμπουρνελιάς που καλλιεργείται στη Γαλλία αποκαλείται mirabelle (μιράμπελο) και γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα και λικέρ. Βρήκα δύο ωραίες γαλλικές ιστοριούλες για τις αμπουρνέλες (κορομηλιές) της Γαλλίας, τις Mira-belles, που μας θυμίζουν το δικό μας Μιραμπέλλο αλλά και τον Άγιο Νικόλαο. Διαβάστε το γιατί:

Μια φορά κι έναν καιρό, μια πριγκίπισσα που ονομαζόταν Mira, η οποία ήταν γενναιόδωρη όσο και όμορφη, ζούσε σε ένα μαγευτικό κάστρο της Γαλλίας. Μια μέρα, προσέφερε φιλοξενία σε μια γριούλα και εκείνη, που ήταν στην πραγματικότητα μια νεράιδα, για να την ευχαριστήσει χρησιμοποίησε το μαγικό ραβδί της για να μεταμορφώσει όλα τα άκαρπα δέντρα που περιβάλανε το κάστρο σε φορτωμένα κλαδιά γεμάτα χρυσαφένια κορόμηλα. Η νεράιδα είπε στην πριγκίπισσα ότι όπως το όνομά της είναι Mira και είναι εξίσου γενναιόδωρη και όμορφη (στα γαλλικά belle), αυτά τα φρούτα θα ονομάζονται Mira-belles!

Άλλη εκδοχή θέλει την προέλευση της καλλιέργειάς τους να ξεκινά με την προσευχή που έκανε ο δούκας Ferry του Νανσύ μπροστά στην εικόνα του πολιούχου Αγίου Νικολάου για να σωθεί η πόλη από τον πόλεμο, την πείνα και την πανούκλα. Ο Άγιος ευλόγησε την πόλη και μια κορομηλιά που φύτρωσε στο έδαφος της Λωρραίνης έθρεψε και έσωσε με τους χρυσοκίτρινους γλυκούς καρπούς της το λαό.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ