Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε σήμερα στην εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» που έγινε στην Αθήνα με την συμμετοχή Υπουργών, εκπροσώπων της Υγείας, του τουρισμού κ.α.

Ήταν η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών, στην οποία παραβρέθηκαν μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, Υπουργοί, εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης, ενώ υπήρχε και ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Σε τοποθέτησή του ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως υπήρξε αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών και των φορέων του τουρισμού ενώ υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να δοθεί η απαιτούμενη ευελιξία στις Περιφέρειες προκειμένου ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη.

Στη διοργάνωση – μεταξύ άλλων – συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Τουρισμού χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, Ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καθώς και οι επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης. Τις συνεδρίες συντόνισαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού ΕΝΠΕ Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ως μέλος Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

Μήνυμα προς τους δημάρχους, εν όψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω κορονοϊού, που υποβλήθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Αναφερόμενος στα διοικητικά της κάθε περιοχής σχετικά με το θέμα της επιδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο, προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης για τι τίποτα δεν έχει τελειώσει».