Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε σήμερα 203 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση έχουμε δυο νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ στο νομό Λασιθίου δεν είχαμε κρούσματα σε Λασιθιώτες. Στο ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο, φιλοξενούνται κρούσματα (μη Λασιθιώτες) ένα από την Ιεράπετρα και μια πενταμελής οικογένεια Σουηδών από το Μακρύ Γιαλό.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19), o συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξης:

– εισικοσιεννέα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– τριανταοκτώ κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.

– τριανταπέντε στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– πενήντα στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

– δύο στην Π.Ε. Αργολίδας,

– ένα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

– ένα στην Π.Ε. Δράμας,

– τρία στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– δύο στην Π.Ε. Ηρακλείου,

– δύο στην Π.Ε. Καβάλας,

– ένα στην Π.Ε. Καστοριάς,

– επτά στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– δύο στην Π.Ε. Κορινθίας,

– τρία στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– οκτώ στην Π.Ε. Λάρισας,

– ένα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– ένα στην Π.Ε. Ξάνθης,

– ένα στην Π.Ε. Πέλλας,

– δύο στην Π.Ε. Πιερίας,

– πέντε στην Π.Ε. Ροδόπης,

– τρία στην Π.Ε. Σερρών,

– δύο στην Π.Ε. Τρικάλων