Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου ενημερώνει τί πρέπει να κάνουν οι πολίτες που λαμβάνουν ταχυδρομικά πακέτα που περιέχουν μικροποσοτήτες σπόρων που αποστέλλονται από τρίτες χώρες:

Από την Γενική Δ/νση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση προς τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Τονίζουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους»:

* Να απευθύνονται άμεσα στην φυτοϋγειονομική αρχή της περιοχής τους (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) για επιπλέον οδηγίες.

* Να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

* Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι η φυτοϋγειονομική κατάσταση των σπόρων είναι άγνωστη και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ. ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Τμήμα Φυτ/κού και Ποιοτικού Ελέγχου

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΝΤΗ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.