Στην αναγκαιότητα για ουσιαστική στήριξη των καταστημάτων και κατ’ επέκταση των εργαζόμενων τους εστίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας του Δήμου Σητείας κ. Μανόλης Αγγελάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη.

Όταν επαναλειτούργησαν τα καταστήματα, το τοπίο ήταν τελείως θολό, αφού έπρεπε να λειτουργήσουν σε ένα νέο, πρωτόγνωρο πλαίσιο, βάσει των μέτρων προστασίας, κι εν μέσω πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας της περιοχής στην συντριπτική τους πλειοψηφία τήρησαν τα μέτρα και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ούτε υπήρξε σημαντικός αριθμός παραβάσεων.

«Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ανταποκρίθηκε πλήρως στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κι όπως αποδεικνύεται και από τον υγειονομικό χάρτη στη Σητεία, ενώ υπήρξε τουρισμός εσωτερικός, λειτούργησαν και δούλεψαν όσο δούλεψαν τα καταστήματα, δεν υπήρξε μεταδοτικότητα του covid.

Η στήριξη του κλάδου είναι αναγκαιότητα. Ο Σύλλογος έχει επίσης καταθέσει αίτημα στο Δήμο Σητείας για την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου -ή δυνατόν και μονοθεματικό, όπου θα τεθεί το θέμα, να συζητήσουμε τα προβλήματα της εστίασης και να δούμε μία ολόπλευρη στήριξη. Έχουμε βρει και αποφάσεις από Λιμενικά Ταμεία από άλλους Δήμους που έχουν λάβει αποφάσεις για απαλλαγές στα τέλη κοινοχρήστων περισσότερο από 25%. Αποφάσεις που έχουν περάσει και από Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις περιφέρειες τους (Δυτική Μακεδονία, Νησιά Βόρειου Αιγαίου, Στερεά Ελλάδα). Άρα μάλλον υπάρχει δυνατότητα».

Στην κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος προτίθεται να αιτηθεί 50% μείωση στα τέλη κοινοχρήστων και 25% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Επίσης την διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για τις οφειλές κα τις ρυθμίσεις αυτών (επιμήκυνση χρόνου). Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν ρυθμίσεις, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις -πόσο μάλλον τις ρυθμίσεις που ακολουθούν από το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω covid.

«Θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να στηρίξει το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής μας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους από την Κάτω Ζάκρο μέχρι το Μόχλος».

 

«Πάνω στη θάλασσα»

Ερωτηθείς για την διαφορετική και πολύ όμορφη εικόνα που είχε φέτος το παραλιακό μέτωπο της Σητείας με τα τραπεζάκια των καταστημάτων «πάνω στη θάλασσα», που -όπως φάνηκε- ικανοποίησε ντόπιους και επισκέπτες, ο κ. Αγγελάκης απάντησε ότι «ήταν επίσης μία πρόταση του Συλλόγου και θα επιδιωχθεί σε συνεργασία με το Δήμο, να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά και να καθιερωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.