«Η πραγματική οικονομία υποφέρει… επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χρειάζονται γενναία στήριξη», εκτιμά ο Σταύρος Καρτέρης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, καθώς «εδώ και οκτώ μήνες η επιχειρηματικότητα και οι εργαζόμενοι καταγράφουν μόνο απώλειες».

«Ένα μερικό lockdown υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην οικονομία 1,5% ύφεση το μήνα, ενώ ένα γενικό περίπου 3%. Μας τρομάζουν οι εξελίξεις που μπορεί να έχουμε το προσεχές διάστημα. Αν οι μήνες του lockdown είναι παραπάνω, τότε η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη του 10%. Θα είναι ευχής έργο εάν η οικονομία επανεκκινήσει πριν την περίοδο των εορτών.

Σίγουρα χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και πρέπει να διατεθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία με τη μορφή επιχορηγήσεων. Υπενθυμίζεται ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. θα είναι επιχορηγήσεις, 19,5 δις για την Ελλάδα, μέσω αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε το “μαξιλάρι ασφαλείας” των 37 δισεκατομμυρίων, που προέκυψε από τα δάνεια του τελευταίου Μνημονίου, αλλά και τις θυσίες, κυρίως φορολογία, των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να τα δούμε από το δεύτερο εξάμηνο του 21.

Το ζητούμενο είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας και γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μέσω χρηματοδότησης του μη μισθολογικού κόστους. Δεν αντέχει η κοινωνία μια νέα γενιά ανέργων» επεσήμανε ο κ. Καρτέρης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Δείτε επίσης: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Παλαιολόγου, επί ποδός η Πυροσβεστική

Δείτε επίσης: Αποσωληνώθηκε 55χρονη από τη ΜΕΘ COVID-19 του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.