Για πρώτη φορά οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο της Copernicus Sentinel-5P, είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύσουν από το Διάστημα τη ρύπανση (διοξειδίου του αζώτου) από μεμονωμένα πλοία.

Όπως ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα σε πολλές παράκτιες πόλεις. Τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη καταναλώνουν καύσιμα για ενέργεια και εκπέμπουν ως υποπροϊόν διάφορους τύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα. Μια μελέτη είχε εκτιμήσει ότι οι εκπομπές από τη ναυτιλία ευθύνονται παγκοσμίως για περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακές παθήσεις και 14 εκατομμύρια περιπτώσεις παιδικού άσθματος κάθε χρόνο.

Είναι ενθαρρυντικό ότι από τον Ιανουάριο του 2020, η μέγιστη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου των καυσίμων πλοίων μειώθηκε παγκοσμίως σε 0,5% (από 3,5%) σε μια προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Αναμένεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου από τη ναυτιλία θα περιοριστούν επίσης τα επόμενα χρόνια.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ