Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για  τη μετατροπή τριών εκ των έξι συμβατικών κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε κλίνες covid.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της  ΜΕΘ Χάνι Μασούντ, οι απαιτήσεις υπηρεσίας στη ΜΕΘ covid είναι αυξημένες. Απαιτεί πολύ περισσότερες αντοχές και δεν μπορεί να αντέξει κανείς πάνω από 4 ώρες με πλήρη εξάρτηση (στολές, γάντια, μάσκες κλπ.), εξήγησε ο διευθυντής ΜΕΘ, τονίζοντας ότι τα 20 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει η Μονάδα εργάζονται εντατικά έχοντας αναλάβει μεγάλο φόρτο εργασίας, δεδομένου μάλιστα ότι έχει επιβληθεί και αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών στο προσωπικό.

Αργή και σταδιακή βελτίωση

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω covid είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόνισε ο κ. Χάνι Μασούντ, σημειώνοντας ότι τις μέρες που στη MΕΘ covid νοσηλεύτηκαν ταυτόχρονα τρία περιστατικά, το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πιέστηκε πολύ. «Tα περιστατικά covid είναι βαριά περιστατικά, θέλουν πολλή υπομονή και απαιτούν πολλή δουλειά. Η βελτίωση, όταν υπάρχει τέτοια, είναι αργή και σταδιακή και κατά μέσον όσο θέλουν 2 -3 εβδομάδες μηχανισμό αερισμού με αναπνευστήρα, σε φαρμακευτικό κώμα.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ σχολίασε, με αφορμή τα όσα ακούγονται, φημολογούνται ή γράφονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ότι δυστυχώς σχόλια και φήμες που κυκλοφορούν ανεύθυνα διάφοροι αδαείς, μόνο υποβαθμίζουν και δεν συμβάλουν στη στήριξη του νοσοκομείου.

Αναφερόμενος στην 55χρονη γυναίκα που είχε νοσηλευτεί  πρόσφατα με covid, δήλωσε: «Είμαστε η πρώτη ΜΕΘ που βγάλαμε ένα περιστατικό μετά από 14 μέρες νοσηλείας με αναπνευστήρα κλπ., έχοντας ανάγκη μόνο ένα αναπνευστήρα οξυγόνου, είναι φανταστικό επίτευγμα, όταν μάλιστα η συγκεκριμένη γυναίκα, ύστερα από δύο μέρες παραμονής στην κλινική δεν είχε ανάγκη ούτε από παροχή οξυγόνου. Η γυναίκα δεν μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπως φημολογούνταν, διασωληνώθηκε εδώ, θεραπεύτηκε και βγήκε σε πολύ καλή κατάσταση από τη ΜΕΘ εδώ και η υγεία της εξελίσσεται πολύ ομαλά».

Η ίδια και η οικογένειά της εξ άλλου, περιέγραψε με επιστολή που δημοσίευσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ την εμπειρία της στη ΜΕΘ, τονίζοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, ότι «Μονάδες και Τμήμα όπως [η ΜΕΘ Αγίου Νικολάου] συνιστούν τον καλύτερο αρωγό του ανθρώπου στον Αγώνα για την επιβίωσή του, όντας πραγματικοί συνεργάτες του Μεγαλοδύναμου Θεού στην ακούραστη έγνοια του για τον πάσχοντα συνάνθρωπο»!