Το τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί (και) ο κλάδος των ταξί από την πανδημία και τα lockdown και τον μεγάλο προβληματισμό έως και απόγνωση των οδηγών, εκφράζει με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Αγίου Νικολάου Γιάννης Τυράκης.

Η αναδουλειά που υπήρχε, όπως τονίζει, ήδη από το προηγούμενο διάστημα όχι απλώς δεν έχει μειωθεί αλλά έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά από τη στιγμή που μετά το lockdown ο αριθμός του κόσμου που επιλέγει να βγει από το σπίτι και να πάρει ταξί για να μετακινηθεί και να πάει π.χ. στην αγορά, να κάνει τη βόλτα του, κλπ., έχει μειωθεί κατακόρυφα. Η αναμονή για μία κούρσα, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τις 3 ή και τις 4 ώρες.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, μέσα σε ένα ταξί μπορεί να εισέλθει μέχρι ένα άτομο επιπλέον του οδηγού, εκτός και αν σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση συνοδεύεται από ανήλικα τέκνα ή εάν είναι άτομο που χρήζει βοήθειας για τη μετακίνησή του, περιπτώσεις όπου η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει πτώση στον τζίρο των ιδιοκτητών ταξί που φτάνει, σύμφωνα με τον κ. Τυράκη, ακόμη έως και το 90%!

 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το δύσβατο αυτό οικονομικά τοπίο, είναι λογικό να προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ταξί, ο οποίος φτάνει έως την απόγνωση καθώς δεν είναι πολλά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει μέχρι τώρα η Πολιτεία για τη στήριξή τους. Ουσιαστικά, ταξί στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Κρήτης, όπως τονίζει ο κ. Τυράκης, δεν κατάφεραν να εισαχθούν λόγω χαμηλού ποσοστού που βάσει των σχετικών κριτηρίων δεν φτάνει, ενώ είναι ελάχιστοι και αυτοί που έχουν καταφέρει να μπουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Ζητάμε και εμείς περισσότερη και έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση από την Πολιτεία, για να μπορέσουμε να αντέξουμε», επισημαίνει. «Να υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες και σε ένα πλαίσιο όπου θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Έστω και με λιγότερα χρήματα, να μπουν όμως περισσότεροι συνάδελφοι και να μπορέσουν να λάβουν μια ενίσχυση».

Εάν τίποτε από αυτά δεν γίνει και παράλληλα το lockdown κυλήσει μέχρι το Πάσχα, τότε, σύμφωνα με τον κ. Τυράκη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι «δεν θα αντέξουμε και ειδικά οι άνθρωποι που έχουν υποχρεώσεις που τρέχουν, με δάνεια, π.χ., σε τράπεζες, οικογενειακές υποχρεώσεις, κλπ. Θα είναι πολύ δύσκολα».

 

Υποβλήθηκαν σε τεστ

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Αγίου Νικολάου υπεβλήθησαν σε δύο σειρές μοριακών τεστ κορωνοϊού, με όλα τους να βγαίνουν αρνητικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο θετικό κρούσμα στον Σύνδεσμο.

Όπως προσθέτει, οι ίδιοι συνεχίζουν να ακολουθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να απολυμαίνουν συνεχώς τα οχήματά τους, προκειμένου να τα διατηρούν καθαρά και ασφαλή για όποιον πελάτη επιθυμεί να καλέσει και να πάρει ταξί στην πόλη.