ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΟ. Μ. ΣΥΡΙΖΑ - ΣΗΤΕΙΑΣ: Προχειρότητα και αδιαφορία είναι το μόνο σχέδιο...

Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ – ΣΗΤΕΙΑΣ: Προχειρότητα και αδιαφορία είναι το μόνο σχέδιο τους

Από

Ημερομηνία

Με την επίσκεψη του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και τις συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς, αναδείχτηκαν με άμεσο τρόπο οι τεράστιες ελλείψεις και αστοχίες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της έκρηξης κρουσμάτων στο Παλαίκαστρο αλλά και στα μέτρα προφύλαξης στον Δήμο Σητείας συνολικά.

Τα τεστ του ΕΟΔΥ σταμάτησαν μόλις επιβεβαιώθηκε ο αναγκαίος αριθμός για την κήρυξη της περιοχής σε λοκντάουν (μόνο το 1/3) και οι υπόλοιποι κάτοικοι έμειναν μέσα στην άγνοια και την αγωνία. Όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν στην Σητεία, στα ιδιωτικά εργαστήρια, επιβαρύνοντας τις μετακινήσεις. Καμία έγνοια για τις οικογένειες που μπορεί να έχουν ένα κρούσμα ασυμπτωματικό και να κολλήσει τους υπόλοιπους, με ιδιαίτερο κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες.

Δεν προβλέφθηκε ιατρική υποστήριξη με παρουσία γιατρού στο χωριό, ώστε να δίνονται έγκυρες οδηγίες και να αποφεύγονται μετακινήσεις.

Καμία ενημέρωση της Κοινότητας για τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες με τρόφιμα ή με ασφαλή διαμονή.

Μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων του χωριού από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ταυτόχρονα παίρνονται περιοριστικά μέτρα με διακρίσεις που είναι αδικαιολόγητες με οποιοδήποτε υγειονομικό κριτήριο. Δεν είναι αποδεκτό να εμποδίζονται από το μάζεμα των ελιών οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες. Βάσει του νόμου δικαίωμα στην ελαιοκομιδή έχουν και οι κάτοικοι  που δηλώνουν καλλιέργεια στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) και όχι μόνο οι κατά επάγγελμα αγρότες. Η απόφαση της Αστυνομίας πρέπει να δίνει με σαφήνεια αυτό το δικαίωμα στους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους και να ακυρωθούν τυχόν πρόστιμα για τέτοια παράβαση.

Αντίθετα σε αυτές τις συνθήκες, ανοίγουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης σε σχέση με την περίοδο που έκλεισαν. Η απόλυτη κοροϊδία του “επιτελικού κράτους” σε όλους του πολίτες που δεινοπαθούν και αγωνιούν για την υγεία των οικογενειών τους.

Εκτός από τα παραπάνω, οι κάτοικοι στο Παλαίκαστρο δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πώς και με ποια κριτήρια και μετρήσεις θα σταματήσει ή θα ανανεωθεί το λοκντάουν.

Ανάλογης προχειρότητας είναι και τα μέτρα που παίρνονται και στον ευρύτερο Δήμο Σητείας, χωρίς μαζικούς δωρεάν ελέγχους, χωρίς ιχνηλάτιση επαφών, χωρίς ενίσχυση του νοσοκομείου Σητείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με άνοιγμα των σχολείων σαν να μην συμβαίνει τίποτα, κ.ά.

Υπάρχουν άφθονες δηλώσεις συμπαράστασης αλλά ουσιαστικά καμία ουσιαστική ανταπόκριση στις δικαιολογημένα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Επίκληση πρωτοκόλλων, που αν ισχύουν, δείχνουν την ανεπάρκεια αλλά και την αναλγησία αυτών που τα έφτιαξαν.

Χρειάζεται ΤΩΡΑ αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από ΟΛΟΥΣ, για να προστατέψουμε και να προστατευθούμε, για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού στο Δήμο μας.

Χρειάζεται ΤΩΡΑ άμεση διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης, υγειονομικής και οικονομικής, για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες και τις καταστροφές που προκαλεί η πανδημία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πρόσφατα άρθρα